'Cowboy Henk is geen natuurbarbaar - de natuur interesseert hem gewoon geen reet'

Het gaat staatssecretaris Henk Bleker om de economie, de landbouw en de innovatie - en als die in het gedrang komen door de natuur, dan moet de natuur even heel snel opzouten, schrijft Bert Wagendorp.

Protest tegen de plannen van staatssecretaris Bleker met de Hedwigepolder. (archiefbeeld)Beeld anp

Henk Bleker is geen natuurbarbaar. Dit heeft hij gisteren zelf verklaard. Hij zei er zelfs bij: 'Niets is minder waar.' In de wereld van Henk Bleker is waarheid een relatief begrip, dus die opmerking zegt ook weer niet alles. Maar misschien is Henk inderdaad geen natuurbarbaar. Hij fokt per slot van rekening pony's, en dat is ook een vorm van natuur.

Gisteren kreeg het natuurbeleid van Henk een gevoelige klap. De provincie Flevoland gaat, in samenwerking met Staatsbosbeheer en het WNF, toch de Oostvaardersplassen en het Horsterwold verbinden. In januari had Bleker aanleg van een corridor nog afgeblazen. Hij vond het veel te duur. Maar wat hem vooral door de ziel sneed, was het opofferen van kostbare landbouwgrond aan de natuur.

Voor Henk is er geen mooier stukje natuur dan een groen suikerbietenveld. Een kortgehouden weiland vindt hij trouwens ook schitterend. Kan hij zien hoe de hazen lopen.

De Oostvaarderswold maakt het straks mogelijk dat een grote grazer van de rand van het IJsselmeer, via het ecoduct over de A28 bij Harderwijk, zo naar het Duitse Reichswald kan
galopperen. Mocht hij daar zin in hebben.

Natuurwet

Het was gisteren óók de laatste dag van de consultatieronde van Blekers nieuwe Natuurwet. Ik denk niet dat er recentelijk een wet is gepresenteerd die zo is gefileerd als Henks Natuurwet.

Volgens Bleker gaat de wet uit van een moderne manier van natuurbescherming. Niet de overheid, maar burgers en ondernemers moeten de natuur beschermen.

Als everzwijnen schade aanrichten aan de natuur, dan is het voortaan aan de burger daar iets aan te doen. Daartoe heeft Henk de beschermde status van het zwijn opgeheven. Anders staat de burger-natuurbeschermer machteloos. Nu kan hij het zwijn omleggen om de natuur te beschermen.

Olifantengeweer

Vroeger hadden we daarvoor Prins Bernhard met zijn olifantengeweer, maar die is er niet meer en sindsdien denken die beesten dat ze alles kunnen maken. Maar niet bij Henk.

Het komt er kortom op neer dat Bleker de natuurbescherming in handen wil geven van jagers en projectontwikkelaars. Dat zijn heus niet allemaal slechteriken. Maar Henk weet ook wel dat de geest gewillig is, maar het vlees zwak.

De Oostvaarderswold wordt overigens een echt Hollands stukje natuur, met veel bungalowparken. Flevoland verwacht twee miljoen bezoekers per jaar in de nieuwe Biesbosch. Die mensen kunnen er fietsen, wandelen, kajakken en 'op safari'.

Je mag als grote grazer wel van goeden huize komen, wil je straks ongeblesseerd door die meute natuurbelevers heen slalommen richting Reichswald. Mag je nog hopen dat je bij de beschermde soorten hoort, anders word je van opzij gemitrailleerd door een executiepeloton van Henks plezierjagers.

Gehakt

Het Planbureau voor de Leefomgeving maakte gisteren gehakt van Henks Natuurwet. We zijn, schrijft het PBL, al zo ongeveer de ergste natuurbarbaren van Europa, en met de nieuwe wet ziet het er helemaal beroerd uit. Tot ieders stomme verbazing had Henk nog wat positieve kanten aan het vernietigende rapport ontdekt. Volgens hem zag het PBL 'kansen voor maatwerk'. Dat was weer een knap staaltje van de hogere taalgoochelarij met loze woorden waarmee Bleker het CDA het gedoogkabinet in goochelde, en zichzelf richting pluche.

Het gaat Bleker om de economie, de landbouw en de innovatie - en als die in het gedrang komen door de natuur, dan moet de natuur even heel snel opzouten.

Laten we er niet omheen draaien: cowboy Henk is geen natuurbarbaar - de natuur interesseert hem gewoon geen reet.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden