Cowboy Gerard, de radio-dj die paragnost werd

Cowboy Gerard werkte decennia als radio-dj, maar hij was ook de paragnost die het in de zaak-Vaatstra bij het rechte eind had. Gerard de Vries werd 81 jaar.

Peter de Waard
Gerard de Vries Beeld Jaap Schuts
Gerard de VriesBeeld Jaap Schuts

Vorig jaar was hij nog te zien in een programma van Max: een magere man met een dikke haardos, die op verzoek van truckers een tranentrekker zong over Teddybeer, het zoontje van een truckchauffeur dat zijn leven had verloren en nu via de mobilofoon andere chauffeurs opriep hem te troosten.

Gerard de Vries, alias 'Cowboy Gerard', zal in Nederland vooral bekend blijven om zijn parlandomuziek waarmee hij in de jaren zestig en zeventig grote hits scoorde. De grootste was Een spel kaarten die in 1965 alleen een nummer van The Beatles voor zich moest dulden in de hitparade. Maar hij was ook dertig jaar diskjockey bij de radiopiraat Veronica en de TROS. De Vries overleed 11 juni op 81-jarige leeftijd in Loosdrecht.

Hij was de oudste zoon van een kapper in Hilversum. In de na-oorlogse jaren zag hij in zaal Concordia The Ramblers en de Kilima Hawaiians optreden. Hij kocht een HMV-platenspeler met een slinger waarmee 78-toerenplaten konden worden afgespeeld. Na zijn diensttijd werkte hij als decorateur. Behalve luisteren naar de muziek van die tijd (Adios pampa mia van het orkest Malando was zijn favoriete nummer) ging hij ook zelf muziek maken. Samen met vrienden vormde hij een cabaretgezelschap dat optrad in ziekenhuizen en revalidatiecentra.

Veronica

Zo belandde hij bij de zieken-omroep waar hij Cees van Zijtveld ontmoette die hem naar Veronica haalde. Daar moest hij bij toerbeurt op het net buiten de territoriale wateren verankerde schip het nieuws voorlezen. De Vries was al zeeziek bij de gedachte dat zijn dienst weer begon. In 1964 kreeg hij zijn eigen country en westernprogramma Nashville Tenessee, dat hij presenteerde onder het pseudoniem Cowboy Gerard. Daarnaast deed hij samen met Tineke de Nooij het ochtendprogramma van de piraat.

Een jaar later werd hij door de platenmaatschappij van Hans Kellerman gevraagd een door hem zelf vertaalde tekst van het Amerikaanse nummer Deck of Cards voor te lezen, over een soldaat die in een spel kaarten bijbelse betekenissen zag: 'Als ik naar de aas van het spel kijk, dan weet ik dat er maar één God is en de twee vertelt me dat de Bijbel in twee delen is verdeeld, het Oude en het Nieuwe Testament. Als ik de drie zie, dan denk ik aan de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.'

Het moralistische nummer werd in de tijd van seks, drugs en rock-'n-roll een grote hit. Een jaar later nam hij Giddy up Go op, een vertaling van een nummer van de Amerikaanse zanger Red Sovine. Ook die kwam hoog in de hitparade.

(tekst loopt door onder de foto)

Platenhuis van 'Cowboy Gerard'. Beeld
Platenhuis van 'Cowboy Gerard'.Beeld
Gerard de Vries in zijn voliere bij zijn vogels. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Gerard de Vries in zijn voliere bij zijn vogels.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Paranormale begaafdheden

In 1972 stapte De Vries over naar de TROS, waar hij country-programma's presenteerde. Veel Nederlandse country-acts zoals The Tumbleweeds dankten hun bekendheid aan De Vries. Ook deed hij soms tv-programma's en kondigde hij buitenlandse countryartiesten aan tijdens concerten in het land. In 1990 stopte hij. Een van zijn ergernissen was het kromme taalgebruik op radio en tv, waarvan hij voorbeelden bundelde in het boekje De Nederlandse taal op radio en televisie.

Na een ongeluk ontdekte hij bij zichzelf paranormale begaafdheden en vestigde zich als paragnost. In 2006 schreef hij er een boek over: De zin en de onzin van het paranormale. Na de moord op Marianne Vaatstra was De Vries een der paragnosten die de politie ongevraagd adviseerde. Hij zei dat niet een asielzoeker maar een getrouwde blanke Nederlander de dader was. Het werd hem niet in dank afgenomen; hij kreeg wel gelijk.

De Vries had een partner en geen kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden