Cijfers bij het nieuwscoronavirus

Covid-19 was vorig jaar de doodsoorzaak van 1 op de 8 overledenen

Vorig jaar is 12 procent van de Nederlandse doden overleden aan covid-19. Kanker was in 2020 de belangrijkste doodsoorzaak.

Semina Ajrovic
Een uitvaart in april 2020 in Horssen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een uitvaart in april 2020 in Horssen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vorig jaar overleed 1 op de 8 mensen aan covid-19

Ongeveer 1 op de 8 sterfgevallen in 2020 was te wijten aan covid-19, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij ruim een kwart van de overledenen was kanker de doodsoorzaak, bij nog eens een kleine kwart waren dat hart- en vaatziekten. Het aantal personen dat overlijdt aan deze aandoeningen daalt al sinds de millenniumwisseling, maar nam afgelopen jaar nog sneller af dan in voorgaande jaren. Het is mogelijk dat mensen met chronische ziekten door covid-19 eerder zijn overleden, een gelijksoortig beeld is te zien in jaren met een griepepidemie, aldus het CBS. Tegelijkertijd zijn er meer mensen overleden na een ongelukkige val, een trend die zich sinds 2000 doorzet. Het aantal verkeersongevallen en zelfdodingen daalt juist de afgelopen jaren, ook vorig jaar.

Weekgemiddelde meldingen loopt op

Het gemiddeld aantal positieve testen over de afgelopen zeven dagen neemt dinsdag voor de tweede dag op rij toe. Het RIVM meldt dinsdag 2.358 besmettingen, meer dan de 2.249 op maandag. Ook vorige week dinsdag was dit aantal lager, namelijk 2.164, terwijl toen nameldingen werden meegerekend na een storing. Als je de hele week vergelijkt met de voorgaande is er nog sprake van een lichte daling van 8 procent. Een groter deel van de GGD-testen blijkt positief, een indicatie dat het virus weer oplaait. Het percentage positieve testen is deze week opgelopen van 12,9 naar 14,6.

Driekwart van de 18-plussers is volledig gevaccineerd

Bijna driekwart van de 18-plussers in Nederland is inmiddels volledig gevaccineerd tegen het coronavirus, 85 procent van de volwassen bevolking ontving tenminste één dosis. Dit blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. De afgelopen week kregen vooral tieners, twintigers en in mindere mate dertigers hun tweede prik. De vaccinatiegraad bij 12- tot 17-jarigen steeg van 5 naar 14 procent, de opkomst voor de eerste prik is 46 procent. Bijna de helft van de 18- tot 25-jarigen, de groep die komende weken weer grotendeels aan de studie of opleiding begint, is nu klaar met vaccineren. In Nederland zijn nu ruim 22,4 miljoen coronaprikken gezet. De komende week zullen naar verwachting nog 974 duizend vaccinaties worden toegediend. De vaccinatiegraad is het hoogst in het oosten en zuidoosten van het land en in de Randstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden