Couscous-quinoaschotel

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: couscous-quinoaschotel (hoofdgerecht voor 4 personen).

Foto Studio V

Ik ben vast niet de enige met een la, of een kastje, vol aangebroken verpakkingen van spullen die je toch niet zo vaak gebruikt. Friemeltjespasta, een restje tagliatelle, risottorijst, sushirijst, bonen, hipsterpowerfoods, mie, miehoen, gebakken uitjes, alles propte ik altijd zo in de la. Want dingen die ik váák gebruik hebben gewoon hun eigen pot of blik.

Toen ik de keuken eens echt poogde op te ruimen, stond ik versteld van de hoeveelheid halflege verpakkingen. Er was best veel dat ik echt vergeten was, logisch, want het waren allemaal onhandig kleine beetjes. En we gooien natuurlijk geen eten weg, dus de laatste weken hebben we best veel rare combigerechten gegeten. Pastagerechten met diverse soorten pasta, gemengdebonenhappen, het verzamelde werk van bami tot mihoen en dit couscous-quinoagerechtje. Door de citroen wordt niet alleen de vis, maar het hele gerecht lekker. Dus ook en zelfs quinoa.

Tallina van den Hoed. Foto Studio V

Bereiding

Snijd ui en knoflook fijn. Hak de bleekselderij in dunne halve maantjes. Verhit een plens olijfolie in een ruime pan en bak ui, knoflook en bleekselderij erin. Strooi er wat zout en peper over.

Schil de wortel en snijd wortel, paprika en courgette in blokjes van 0,5 centimeter. Halveer de prei in de lengte, was eventueel zand eruit en snijd de prei in dunne halve ringetjes. Doe alles bij de ui in de pan en roer het goed om. Bak het 5 minuten.

Voeg de quinoa en de groentebouillon toe. Breng aan de kook en doe het deksel er 5 minuten op. Roer de couscous erdoor en leg de met zout en peper bestrooide vis erop. Leg op de vis de helft van de schijfjes citroen. Deksel weer op de pan, zet het vuur laag en wacht 10 minuten. Snijd in die tijd de tomaatjes in partjes en haal de dilleblaadjes van de takjes af.

Haal de vis uit de pan, roer de tomaten door het gerecht en verdeel het over 4 borden. Garneer met dille, leg de vis erop en leg de rest van de citroen erbij. Laat de eters naar believen citroensap over het gerechtje knijpen.

volkskeuken@volkskrant.nl

Foto Tallina van den Hoed

Ingrediënten
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- Olijfolie
- Zout, peper
- 100 g wortel
- 2 groene paprika's
- 1 rode paprika
- 1/2 courgette
- 1/2 prei
- 150 g quinoa
- 350 ml groentebouillon
- 150 g couscous
- 400 g witte vis
- 1 citroen in schijven
- 250 g kleine tomaten
- 6 takjes dille

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.