Couscous in de kantine

Accountantskantoren hebben een schreeuwend tekort aan personeel. Niet De Keijzer Nipius & Co. Die nemen gewoon allochtonen aan. tekst Marlous van Merkenstein..

tekst Marlous van Merkenstein

De Keijzer Nipius & Co vult tegenwoordig met gemak drie verdiepingen van een kantoorpand in Amsterdam Zuidoost. Honderd personeelsleden werken er, terwijl het kantoor 16 jaar geleden begon met twee man, vertelt human resource-manager AnneWagenmans (32). Opmerkelijker nog dan deze groei: een kwart van het personeel is van allochtone afkomst. Het gemiddelde ligt bij vergelijkbare bedrijven vele malen lager.

Gek genoeg is volgens Wagenmans afkomst bij De Keijzer Nipius & Co ‘geen issue’. ‘Het is niet zo dat wij expres allochtonen aannemen’, zegt ze. ‘Onze medewerkers gaan langs banenmarkten en hogescholen, en treffen daar klassen aan die voor driekwart zijn gevuld met leerlingen van buitenlandse afkomst.’

Ondernemers

Ondernemers
Een kwestie dus van handig gebruik maken van het aanbod, zegt ook manager Toufic Maachi (32), zelf van Marokkaanse afkomst. ‘Het aantal studenten van buitenlandse afkomst groeit gestaag. Taal is steeds minder een probleem én ze willen zich bewijzen. Daarbij: het aantal ondernemers onder Turken en Marokkanen is relatief hoog, en je ziet dat hun kinderen vaak een financiële studie volgen.’

Ondernemers
Speelt kwaliteit ook een rol? ‘Jazeker,’ zegt hr-manager Wagenmans. ‘Allochtonen beschikken vaak over kwaliteiten die we zoeken in nieuwe medewerkers. Ze weten van aanpakken, willen er echt voor gaan, terwijl autochtonen vaker beginnen met een instelling van ‘nou, we zien wel’.’

Ondernemers
Andersom is het opmerkelijk dat er niet méér allochtonen bij financiële bedrijven werken, zegt Wagenmans. Of dit te maken heeft met discriminatie, durft ze niet te zeggen, maar ook de grote kantoren ontkomen er uiteindelijk niet aan meer allochtonen aan te nemen, meent ze. ‘De markt vraagt veel mensen. Wij vissen nu al naar de talenten en daarmee hebben we een voordeel op de concurrentie.’

Ondernemers
Van anoniem solliciteren wil Wagenmans niets weten. ‘Daar lach ik om. Dan maak je van afkomst juist een veel te groot issue.’

Ondernemers
Bij het aannemen van personeel laat De Keijzer Nipius & Co wel extreem veel kandidaten op gesprek komen. Soms wel twee keer. Wagenmans: ‘Op basis van het cv én deze gesprekken bepalen we of iemand past bij ons bedrijf. We laten in ieder geval niet zomaar de klanten de regie bepalen. Het gros van onze klanten is Nederlands en dan gaan we ons niet afvragen wat ze ervan vinden dat we een Turkse senior op ze af sturen.’

Ondernemers
Dat heeft Wagenmans bij een groot accountantskantoor wel anders meegemaakt. ‘Dan was er één donkere jongen die nooit bij een opdracht werd geplaatst, omdat alle klanten Nederlands waren’, legt ze uit. ‘Iedereen moet gewoon aan de bak kunnen. Wij staan achter onze mensen en dan doet afkomst er verder niet toe.’

Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid
Klanten van De Keijzer Nipius & Co komen voornamelijk uit het midden- en kleinbedrijf. ‘IT, zakelijke dienstverlening, biotechnologie en artiesten’, somt manager Toufic Maachi op. ‘We geven ons personeel al graag snel veel verantwoordelijkheid. ‘Ga maar lunchen met de klant’, zeggen we dan. Aan het vak van accountant zit ook een groot menselijk aspect. Al onze medewerkers kunnen makkelijk communiceren.’

Verantwoordelijkheid
Maachi is als eerste van de zevenallochtone managers bij het bedrijf komen werken. Hij begon 12 jaar geleden bij KPMG, toen als enige niet-westerse allochtoon. ‘Ik kwam net van school en wilde naar dat grote, bekende kantoor dat ik altijd langs de snelweg A 9 zag.’ Zijn werk bestond uit jaarrekeningen controleren, terwijl hij liever fiscaal advies gaf. In 2000 stapte hij over naar De Keijzer Nipius & Co. In 2005 werd hij manager.

Verantwoordelijkheid
Sinds kort pronkt het bedrijf bij de werving van nieuw personeel met haar gemixte personeelsbestand.‘Pas op: Turken en Marokkanen willen overigens niet voorgetrokken worden, daar zijn ze te trots voor’, weet Wagenmans. ‘Het spreekt ze natuurlijk wel aan dat veel van onze medewerkers én managers van buitenlandse komaf zijn. Ze zien dat zij hier wel op kunnen klimmen, zien Toufic als een voorbeeld.’

Verantwoordelijkheid
In een klein zaaltje krijgen 14 nieuwe medewerkers uitleg over het bedrijf. De helft is van allochtone afkomst. Het valt ze op dat er bij De KeijzerNipius & Co redelijk wat personeel met een kleurtje rondloopt, maar dat was niet te reden om bij het bedrijf te solliciteren. ‘Ik kom hier omdat ik hier door kan groeien’, zegt één van hen. De rest knikt. ‘Ja, bij mijn vorige baas mocht ik vooral cijfertjes invoeren’, vult een ander aan. ‘Ook de sfeer is anders. Hier loop je gewoon bij een manager of partner naar binnen wanneer je iets wilt weten, terwijl ik voorheen per mail een aanvraag voor een afspraak in moest dienen. Het is hier minder hiërarchisch.’

Verantwoordelijkheid
Op de bovenste verdieping ontspant het personeel zich. De tafels worden rond lunchtijd door een cateringbedrijf gedekt met mandjes met brood, hagelslag, plakjes vlees, kaas en komkommer, melk en karnemelk. In het keukentje staan een schaal couscous en een schaal Griekse salade. ‘De keuze is zo breed, dat er voor ieder geloof wel wat lekkers te kiezen is’, vertelt Wagenmans. ‘En met personeelsfeestjes houden we er rekening mee dat niet iedereen varkensvlees eet.’

Verantwoordelijkheid
Het gaat om de juiste balans, vult Maachi aan. ‘Als iemand een dagje vrij wil tijdens het offerfeest, prima. Maar je kunt niet drie dagen blijven feesten: we blijven een Nederlands bedrijf. We gooien ons beleid niet om voor allochtoon personeel, maar alles is bespreekbaar.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden