Courgettetaart

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: courgettetaart. Hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld null

Hangoor Fluf was veertien jaar lang het meest blije beest dat ik ken. Zijn voerbak was altijd halfvol. Zelfs bijna blind en doof was het leven nog een feest. Maar toen zijn poten niet meer meewerkten, moest het toch eindigen: in de tuin, vlak bij het hok van vriendin Luna.

Loethe Olthuis. Beeld null
Loethe Olthuis.

Luna was dol op Fluf. Het leeftijdsverschil van tien jaar speelde geen enkele rol en een brokjes-digger was ze niet. Na Flufs dood heeft ze dagen het hok doorgesnuffeld, op zoek naar haar vriend. Ze verloor haar eetlust en haar rubensfiguur. Ik zette haar bij buurkonijnen Biba en Marcella maar dat bleek een vergissing: Luna werd een bullebak.

Nu zit Luna weer alleen, wachtend op een nieuwe vent. Als eerbetoon aan Fluf: een taart met courgette, zijn lievelingsgroente.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de springvorm in, bestrooi met bloem en bekleed hem met laagjes filodeeg: bestrijk elk vel eerst met olijfolie en bestrooi het met zout. Laat overtollig deeg over de rand hangen. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Pureer de eieren met de feta en een snuf zout met de staafmixer tot een dikke saus. Roer de gehakte munt erdoor.

Breng een flinke pan lichtgezouten water aan de kook. Spreid twee schone theedoeken uit op het aanrecht, leg twee andere klaar.

Ingrediënten
- 4 eieren, losgeklopt
- 150 g feta, verkruimeld
- 5 of 6 takjes munt, fijngehakt
- 3 flinke, stevige, rechte courgettes
- 5 plakken filodeeg (1/2 pak), ontdooid
- ca. 50 ml olijfolie
- extra: springvorm van 24 cm en een niet te dun snijdende kaasschaaf

Snijd de kontjes van de courgettes en snijd ze met de kaasschaaf in de lengte in plakken van ongeveer eenderde centimeter dik. Blancheer de plakken in 3 porties ongeveer 1 minuut in het kokende water tot ze soepel zijn: houd steeds het deksel op de pan en het vuur hoog. Schep ze in een vergiet en spoel ze koud af onder de kraan. Laat uitlekken.

Verdeel de plakken over de twee theedoeken en dep ze goed droog met de andere theedoeken.

Bereiding: bestrijk de courgetteplakken dun met olie, bestrooi met zout en rol ze losjes op. Zet de rolletjes rechtop tegen elkaar aan in de springvorm. Schenk het eimengsel erover. Knip overhangend deeg weg, vouw de deegranden omhoog. Zet de taart ca. 25 minuten onderin de oven tot het ei gestold is; zonodig nog wat langer, met alleen onderwarmte. Eet met kropsla.

volkskeuken@volkskrant.nl

null Beeld null
Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers. Beeld null
Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden