Update
Coupplegers Burkina Faso weigeren te vertrekken uit legerbasis
Generaal Gilbert Diendre, een van de coupplegers van vorige week, blijft hoofd van het militaire bewind van Burkina Faso en weigert te vertrekken. Dat zei Diendre vandaag tijdens een persconferentie. Het leger dat trouw is aan de afgezette regering staat op het punt de resterende opstandige militairen van de presidentiële garde in Burkina Faso aan te vallen.
De militairen pleegden vorige week een coup, houden sindsdien een legerbasis bezet en diverse regeringsleiders gevangen. Honderden van de coupplegers hebben zich vanmorgen overgegeven, nadat ze eerder minister-president Isaac Zida hadden vrijgelaten.
Het leger stelde vanmorgen een ultimatum. Als de coupplegers zich voor 12.00 uur Nederlandse tijd niet allemaal overgeven, zouden ze worden aangevallen.
De regeringsleider was sinds woensdag in handen van de coupplegers maar bevindt zich inmiddels in de ambassade van Frankrijk. De leider van de coupplegers, die naast Zida ook de vorige week afgezette interim-president Michel Kafando en andere leden van de regering gevangen namen, heeft zijn verontschuldigingen aangeboden.
Elite-eenheid
De presidentiële garde, die geldt als een elite-eenheid binnen het leger, onderhandelde met het leger over de voorwaarden om zich over te geven. 'We beloven plechtig ons in te zetten voor de samenhang van het leger en we bieden onze verontschuldigingen aan het volk en de internationale gemeenschap aan', zei generaal van de eenheid Gilbert Diendere maandag op de staatstelevisie.
Burkina Faso maakt sinds het afzetten van president Blaise Compaoré vorig jaar een turbulente periode door. De crisis waarin het land is beland valt voor een groot deel te wijten aan de gevallen president. Die kwam in 1987 via een legercoup aan de macht en wist daar 27 jaar te blijven met een programma van economische ontwikkeling en harde repressie. Tijdens zijn lange bewind stapelde de onvrede zich op, zoals woede over de corruptie en zelfverrijking aan de top en frustratie van jongeren over gebrek aan kansen. Compaoré's plan voor een grondwetswijziging waarmee hij een vierde termijn zou kunnen binnenhalen, deed de onvrede onder de bevolking ontbranden en leidde tot zijn val.
Zondag werd een akkoord gesloten dat voorziet in de terugkeer naar democratie. In ruil daarvoor wordt onder meer amnestie beloofd aan de coupplegers. Ook krijgen de aanhangers van de vroegere president Blaise Compaoré de mogelijkheid om deel te nemen aan de verkiezingen.