Couperus en Heijermans als vrije produkties naar het theater

De Stille Kracht van Louis Couperus en Schakels van Herman Heijermans zullen in het komende seizoen 96/97 als vrije produkties worden uitgebracht en in een groot aantal theaters worden gespeeld....

Van onze verslaggever

Hein Janssen

AMSTERDAM

De Stille Kracht wordt in een nieuwe bewerking van Ton Vorstenbosch uitgebracht door Impresariaat Jacques Senf en Schakels door Joop van den Ende Produkties. Peter Tuinman en Margot Dames zijn gecontracteerd voor de hoofdrollen in De Stille Kracht, waarin zij het echtpaar Van Oudyck zullen spelen. Ook Linda van Dyck doet aan deze produktie mee, die geregisseerd gaat worden door Mette Bouhuijs. De première heeft plaats in januari 1997.

Het theaterbureau van Joop van den Ende, dat sinds dit jaar onder leiding staat van Eddy Habbema, wil met Schakels van Heijermans groot uitpakken. Voor deze produktie zijn elf spelers gecontracteerd. John Kraaykamp sr. speelt de hoofdrol. Andere spelers zijn Bea Meulman, Ryan van de Akker, Henriëtte Tol, Bram Bart, Huib Rooymans en Wim van den Heuvel.

Jules Royaards die jarenlang bij de Haagse Comedie en het Nationale Toneel speelde, gaat Schakels regisseren. Voor decor, licht en kostuums heeft Habbema het trio Paul Gallis, Reinier Tweebeeke en Yan Tax gecontracteerd.

De plannen van de vrije producenten om steeds meer Nederlandse klassieke stukken uit te brengen, komen in een periode waarin de toekomst van het repertoiretoneel ter discussie staat. De voor deze taak gesubsidieerde gezelschappen zijn Toneelgroep Amsterdam, Nationale Toneel, RO Theater, Zuidelijk Toneel, Noord Nederlands Toneel en Theater van het Oosten.

Deze groepen willen echter steeds minder reizen en trekken zich liever voor een deel terug in eigen theaters. Het TTA op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam, het nieuwe RO Theater in Rotterdam en de Machinefabriek in Groningen zijn daarvan voorbeelden.

Staatssecretaris Nuis liet onlangs weten op zichzelf geen bezwaar te hebben tegen het minder reizen van de toneelgezelschappen. Het gat dat hierdoor in de programmering van de middelgrote en provinciale schouwburgen dreigt te ontstaan, kan voor een deel door de vrije producenten worden ingevuld.

Eerder maakte ook Hans Croiset bekend volgend jaar een eigen produktiekern op te richten, met als doel de spreiding van grootschalige stukken uit het klassieke en moderne repertoire. De groep van Croiset toert in het komende seizoen rond met Vondels Jozef in Dothan en Een sneeuw van Willem-Jan Otten.

Voor de schouwburgen betekent dit dat ze aanzienlijk meer voor de toneelprodukties moeten gaan betalen. Een reisvoorstelling van een gesubsidieerde groep als Toneelgroep Amsterdam en RO Theater kost tussen de acht- en tienduizend gulden, een vrije produktie in een grote bezetting zal tussen de 15 duizend en 20 duizend gulden gaan kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden