Couperus' Eline Vere zou nu anorexia hebben

Modeziekten. Vooraf wordt al aangekondigd: lezers hoeven HP/De Tijd geen ingezonden brieven te sturen omdat patiënten zich zouden aanstellen. Nee hoor....

Als je de berichten moet geloven zijn er legio gezinnen waarin de zoon leesproblemen heeft, de dochter aan anorexia lijdt en hun jongere broertje en zusje er allerlei voedselallergieën op na houden. En een goede kans dat een van beide ouders burnt out thuis zit.

Een ziekte als modeverschijnsel?

Couperus' Eline Vere met haar zenuwzwakte was een kind van haar tijd; nu zou ze waarschijnlijk anorexia hebben. De oude Grieken hadden al last van depressiviteit, alleen heette het toen 'melancholie' en werd het toegeschreven aan de lichaamssappen.

Ziektes zeggen trouwens iets over een samenleving.

Wij maken ons druk over werk en carrière, en klagen dan over stress, burn-out en chronische vermoeidheid.

Arts en antropoloog Ivan Wolffers:

'In India is men vreselijk gepreoccupeerd met vruchtbaarheid - daar onderscheiden ze 21 ziekten van het mannelijk zaad. Wij kennen er geen een.'

VN wilde nu wel eens de Agusta-fabriek zien èn praten over helikopters en dè omkoopaffaire. Het werd een compleet verzorgd reisje. En Agusta wilde ook wel wat weten.

'En mag ik u een vraag stellen? Heeft u tussen alle publiciteit over Agusta één klacht gelezen over de kwaliteit van onze helikopters? Mooi, dát is ons antwoord.'

Lubbers verdwenen, Brinkman weggewerkt en de weg vrij voor een slagvaardige oppositie. Maar Heerma heeft dat nog niet begrepen. Een CDA-kamerlid na het debat over de dubbele nationaliteit voor genaturaliseerde buitenlanders:

'Een gouvernementeel ingesteld iemand als Enneüs vindt bijna niets erger dan dat er geen wet tot stand komt. Wij hebben hem na afloop echt duidelijk moeten maken dat wij er niet meer zijn om het kabinet soepel aan wetten te helpen. We zitten er om oppositie te voeren tegen het kabinet.'

Verstandelijk gehandicapten willen een plaats in de gewone wereld en willen dus werken als ieder ander. Maar het is zo moeilijk om te onthouden wat je moet doen. De job coach werkt de nieuwe medewerker daarom hoogstpersoonlijk in.

Soms duurt dat een paar dagen, maar het inprenten van alle handelingen duurt ook wel eens enkele weken.

Een enkele keer gaat het dan toch nog mis en raakt de werknemer het overzicht kwijt.

Wist niet meer waar de komkommers nu wel en waar niet geplukt waren.

Weken na de watersnood zijn toch nog niet alle bewoners uit het rivierengebied teruggekeerd. Landschapschilder en tegenstander van rigoureuze dijkverzwaring Willem den Ouden zit ondergedoken. Hij wordt bedreigd en betwijfelt of hij in het rivierengebied ooit nog landschappen zal schilderen.

'Ik durf het niet meer. Ik kan niet vrij werken als ik bij elke auto die stopt of bij het naderen van een roeibootje op de rivier, moet denken dat ze me wat willen aandoen. Ik ben 67, fysiek stel ik niets voor. Ik zou me op geen enkele manier kunnen verdedigen.'

Ook nog twee fraaie fotoreportages: de kinderen van de Intifada en de slaapkamers van vrouwen.

Partijvoorzitter Rottenberg heeft genoeg vernieuwd, het is nu weer tijd voor concrete politieke standpunten, zo klonk het op het laatste PvdA-congres.

'Sinds de reorganisatie en het paarse kabinet weet niemand meer waar de PvdA voor staat. Je krijgt er geen greep op. Het is een aal in een emmer snot.'

Met als kop 'De kopieerpolitie' een artikel over de Stichting Reprorecht. Misschien zou de kopieervergoeding maar niet verder moeten worden ingevoerd.

In het streven de auteur te beschermen lijkt de balans volledig te zijn doorgeslagen. Allerlei belangenclubjes - zoals de Stichting Reprorecht, leenrecht, beeldrecht en kabeldoorgeefrecht - dreigen een doel op zich te worden. Het grootste bezwaar is dat zij geen voeling hebben met degenen die ze vertegenwoordigen, en daardoor geen voeling hebben met wat de auteurs zelf willen.

Het omslagartikel gaat over de angst die politici hebben voor de zwalkende kiezer. Wie vertegenwoordigen de partijen eigenlijk nog. Bijvoorbeeld: nog geen 3 procent van de kiesgerechtigden is partijlid.

De politieke partijen verliezen hierdoor alle functies op één na: het rekruteren van politici en ambtenaren.

Minister Ritzen van Onderwijs kondigt aan opleidingen zo nodig te sluiten, want het is hem ernst met de kwaliteitsverbetering.

'We zullen sluiting zo veel mogelijk vermijden. Er zijn studenten in het geding, voor hen wil je het niet zo ver laten komen. Sluiting is een stok achter de deur, maar wel een herkenbare stok.'

Volgende week begint de Boekenweek en dus een aantal schrijfsters geïnterviewd. Doeschka Meijsing, Barbara Gowdy, Sarah Verroen, Mischa de Vreede en de Algerijns-Franse Malika Mokeddem.

Algerije had zo veel troeven: olie, gas en een goed opgeleide elite. Het had een welvarende natie kunnen zijn. Nu vallen er wekelijks tussen de vijf- en achthonderd doden in de oorlog tussen militaire junta en fundamentalisten. Waarom liep het mis? Omdat Algerije nadat de Fransen waren vertrokken helemaal geen eenheid was.

Het nieuwe bewind dekte de tegenstellingen toe met nationalistische fraseologie. Van politiek in de zin van een debat tussen belangengroepen was geen sprake.

En wat heerlijk toch dat de Bijenkorf 125 jaar bestaat.

'Ik ruik het weer. Ik ruik de huiscollectie en de lederwaren. Ik hoor de kopjes rinkelen.'

Het was allemaal fascinerend hoor, de twintig jaar die diplomatenvrouw Lia thoe Schwartzenberg op negen buitenposten heeft doorgebracht en waarover ze een boek heeft geschreven. Vooroordeel bevestigend ook. Het verdriet om een land weer te verlaten, de party's - in aantal overigens behoorlijk kleiner geworden - en nu dan het leven zonder bediendes.

'Ik moet ook zeggen: het is niet altijd fijn om bediendes te hebben, want je hebt niet altijd privacy. Dat ze tegen je praten als je daar geen zin in hebt.'

Gelukkig dan maar dat mevrouw weet hoe ze haar gasten een stroopwafel moet offreren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.