'Coup' van Libische generaal zakt in als een mislukte cake

CAIRO - In een poging de recente geschiedenis van buurland Egypte na te bootsen heeft een hoge officier in Libië een machtsovername door het Libische leger aangekondigd, compleet met de ontbinding van het parlement en een nieuwe 'routekaart' voor de toekomst van Libië.


Er gebeurde niets, na een videoboodschap van generaal Khalifa Hifter op vrijdag. De Libische premier Ali Zeidan noemde de zogenaamde militaire coup 'belachelijk'. Een woordvoerder van het leger sprak over een 'leugen'. Geen enkele tank of legereenheid kwam in beweging. In het verlaten parlement bleef het stil.


De imitatie van de gebeurtenissen in Egypte leek gedoemd te mislukken. Juli vorig jaar greep de Egyptische generaal Abdul Fatah al-Sisi de macht, na het afzetten van de gekozen president van Egypte, Mohammed Morsi. Twee jaar eerder had het Egyptische leger president Hosni Mubarak aan de kant geschoven.


Maar het Libische leger is het Egyptische niet. Al onder dictator Muammar Kadhafi was het leger versplinterd, allesbehalve een eenheid.


De Libische overgangsregering trachtte na de dood van Kadhafi tevergeefs een veiligheidssysteem op te bouwen en het hoofd te bieden aan de talrijke gewapende milities in het land. Meest positieve aspect van de chaos in Libië: tot nu toe bleek geen enkele groep of leider sterk genoeg om een coup te plegen of een 'routekaart' op te stellen.


Dat weerhield generaal Hifter niet van een poging daartoe. Hifter, ooit officier onder kolonel Kadhafi, brak ruim twintig jaar geleden met de Libische dictator vanwege diens mislukte oorlog tegen Tsjaad. Hifter ontvluchtte zijn land vervolgens, vestigde zich in de Verenigde Staten en keerde in 2010 terug om deel te nemen aan de opstand tegen Kadhafi.


Hifter heeft nooit een topfunctie bekleed. Er circuleren berichten dat hij inmiddels gepensioneerd is. Het onderscheid tussen actieve militairen en militairen buiten dienst is overigens moeilijk te maken in de slordig georganiseerde Libische strijdkrachten.


'Het nationale commando van het Libische leger stippelt een nieuwe routekaart uit' om het land te redden, liet Hifter in zijn videoboodschap weten. De speech, die verscheen op internet en ook naar enkele media werd gestuurd, was een echo van de verklaring die de Egyptische generaal Al-Sisi op 3 juli verspreidde. Net als Al-Sisi pleitte generaal Hifter voor 'bijeenkomsten met verschillende partijen en groeperingen' over de te volgen weg.


Premier Zeidan, die zelf de grootste moeite heeft om zijn gezag te vestigen, schoot het idee onmiddellijk af. 'Libië is stabiel', zei hij tegen persbureau Reuters. Het parlement 'doet zijn werk, net als de regering'. Zeidan voegde eraan toe dat Hifter geen enkele macht heeft en dat het Libische leger zich in de kazernes bevindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden