Commentaar

Coup Turkije legt integratieprobleem Nederland bloot

Commentaar

In de nasleep van Erdogans countercoup openbaart zich in Nederland een fors integratieprobleem.

Turkse-Nederlanders gingen na de mislukte coup massaal de straat op in Rotterdam. Beeld anp

Dat Turkije snel afglijdt onder het bewind van Erdogans AK-partij was al duidelijk. Er is nauwelijks meer ruimte voor open debat, persvrijheid en oppositie. Het was ook al enige tijd duidelijk dat Erdogan die sfeer van wantrouwen en intimidatie graag exporteert, ook naar de Turkse gemeenschap in Nederland. De arrestatie van columniste Ebru Umar in Turkije was in het voorjaar een teken aan de wand- een opzichtige poging om duidelijk te maken dat Ankara ook in Nederland oren en ogen heeft. Umar kreeg te weinig openlijke bijval in Nederlands-Turkse kring. Wel bleek uit opinieonderzoek dat zorgwekkend veel 'Nederturken' het best een goed idee vonden om te klikken over critici van Erdogan.

In Turkije en in Nederland bereikt die sfeer van wantrouwen en intimidatie nu een nieuw dieptepunt na Erdogans countercoup van het afgelopen weekend. Bij de 'prodemocratische' betogingen in Rotterdam werd een cameraploeg van de NOS geïntimideerd en bedreigd, zondag zochten Erdogan-aanhangers de confrontatie met sympathisanten van de Gülen-beweging, die door Erdogan wordt gezien als brein achter de mislukte coup. Burgemeester Aboutaleb moest zelfs extra politietoezicht instellen voor scholen en instellingen die zijn gelieerd aan Gülen.

Hier openbaart zich een integratieprobleem van de eerste orde. De sociaal-economische integratie van veel Turkse Nederlanders loopt voor op hun culturele integratie. Sterker: de Turkse segregatie wordt in Nederland geïmporteerd. En Ankara doet er alles aan dat te stimuleren, met de eigen religieuze organisaties als voorpost en sinds kort zelfs twee Kamerleden als spreekbuis in het Nederlandse parlement.

Terecht vraagt de rest van de Tweede Kamer zich af welke rol de Turkse diplomatieke vertegenwoordigingen in Nederland spelen bij de pro-Erdoganmanifestaties. Terecht ook vragen Kamerleden om kordater optreden van justitie en politie tegen elke uiting van intimidatie.

Dat Nederland uiterst voorzichtig is in de omgang met Ankara is in elk geval nog pragmatisch te verklaren door de aanzienlijke strategische belangen die op het spel staan in de regio. Maar dat wat intussen in Nederland gebeurt, kan niet scherp genoeg worden veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.