country

*****..

Ariejan Korteweg

MOOI SETJE THUISLUISTERLIEDJES
Leo: Crossing the strings. Homerecords.

MOOI SETJE THUISLUISTERLIEDJES
Vanaf het hoesje kijkt een kale man je verwijtend aan. Zijn dikkige hand rust op een gitaar. Op het boekje een foto van de staalkabels van de Erasmusbrug. Een Rotterdammer met een hobby, denk je dan. De titel, Crossing the strings, draagt ook niet bij aan een gunstig voorgevoel. En dat is jammer. Want Leo, die eigenlijk Pierre Léonard heet en Belg is, heeft een mooi setje thuisluisterliedjes afgeleverd. Overwegend bedeesde liedjes, die hij met zachte stem zingt, soms met niet veel meer dan zijn gitaar als begeleiding. Maar vaak ook met een meerstemmig koortje en akoestische instrumenten – viool, cello, fluit, bas en mandoline. De bescheiden percussie zorgt dat de rust niet onnodig verstoord wordt.

MELANCHOLIE EN FELLE UITHALEN
*****

MELANCHOLIE EN FELLE UITHALEN
Ma Rain: Harbour. Marain.

MELANCHOLIE EN FELLE UITHALEN
Marijn (let op de naam) Wijnands en Wouter Planteijdt begonnen onlangs het bandje Ma Rain. De eerste cd bewijst maar weer eens dat Nederlandse rootsmuziek niet onderdoet voor Amerikaanse. Wijnands heeft een mooie, indringende stem, die vaak melancholiek klinkt. Maar ze kan ook fel uithalen en voorzichtig swingen. De mannen van Ma Rain pakken die zang met fluwelen handschoentjes aan: een plukje bas, een beetje orgel, zachte tikken op de trommels en soms wat accordeon.

TE VEEL VASTE SCHROEFJES
*****

TE VEEL VASTE SCHROEFJES
The Gourds: Noble Creatures. Yep Roc.

TE VEEL VASTE SCHROEFJES
The Gourds, erkende rammelrockers uit Texas, staan voor enthousiast gespeelde, wat ruwe liedjes, met twee leadsingers als voorname troef. Noble Creatures klinkt alsof veel loszittende schroefjes ditmaal stevig zijn aangedraaid. Dat komt hun muziek niet per se ten goede.Ariejan Korteweg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden