country

*****..

Ariejan Korteweg

AFWIJKEN VAN DE ROUTE
Sian Alice Group: 59.59. The Social Registry.

AFWIJKEN VAN DE ROUTE
Dit wonderlijke Londense collectief ontleent zijn eigenheid aan de ijle vocalen van zangeres Sian Ahern, die de muziek meetroont naar de dromerige wouden en moerassen waar neo-folkies huizen. De weg erheen wordt haar vaak belemmerd door bandgenoten Rupert Clervaux en Ben Crook, die soms richting elektronische ballades koersen, maar ook naar noise, minimal, baltisch orgel en pianoromantiek. Op 59.59 ben je daardoor niet snel uitgeluisterd.

HILLBILLY OVER EEN MOORDZAAK
*****

HILLBILLY OVER EEN MOORDZAAK
The Wilders; Someone’s got to pay. Free dirt.

HILLBILLY OVER EEN MOORDZAAK
The Wilders uit Kansas City komen met iets onvoorstelbaars: een twintig nummers tellend hillbilly-conceptalbum over een moordzaak (bandleider Phil Wade maakte deel uit van een jury bij een rechtzaak), compleet met vrolijke fiddlers, jakkerende banjo, piano-intermezzi en dreinende stemmen. De murder ballad is een klassieke Amerikaanse liedvorm, en de poging van The Wilders er meer reliëf aan te geven is zeker de moeite waard. Toch hebben ze ondanks de veelheid aan stijlen de sfeer van de studeerkamer niet helemaal weten te verjagen.

ZUINIG ORGELTJE
*****

ZUINIG ORGELTJE
Fred Eaglesmith: Tinderbox. Sonic rendezvous

ZUINIG ORGELTJE
Fred Eaglesmith is geliefd om zijn ruige stem en directe teksten. Tinderbox is geen thema-album in de strikte zin. Wel verwijzen alle songs naar het harde leven van vroeger op het Amerikaanse platteland, waar alleen onze Lieve Heer en een meisjesglimlach soelaas konden bieden. Een zuinig orgeltje, tamboerijn, geharkte gitaar, ruwe stemmen – het zou genoeg kunnen zijn, als Eaglesmith minder vaak platgetreden paden zou betreden.Ariejan Korteweg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden