Country

*****..

Ariejan Korteweg

Grote souplesse van Torrini
Emilíana Torrini: Me and Armini. Rough Trade/ De Konkurrent.

Grote souplesse van Torrini
Emilíana Torrini schreef de slotmuziek voor de film Lord of the Rings en ook Slow, een grote hit voor Kylie Minogue. Hoe groot haar souplesse is, blijkt uit Me and Armini, haar vierde eigen album. De nummers zijn kaal opgenomen, waardoor hun kwaliteit alleen maar beter naar voren komt. Wat er aan instrumentatie is – met name de heerlijk soepele bas – klinkt precies zoals je zou wensen. De sfeer is vaak dromerig en zonnig, maar in Gun blijkt de droomprinses een gevaarlijke kant te hebben. Jungle Drum is dan weer een roerende ode aan blinde liefde.

Scheurgitaar als een wolkbreuk
*****

Scheurgitaar als een wolkbreuk
Death Vessel: Nothing is precious enough for us. Sub Pop/ Konkurrent.

Scheurgitaar als een wolkbreuk
Death Vessel is het vervoermiddel van Joel Thibodeau, die zingt, gitaar speelt en alle liedjes schreef op Nothing is precious enough for us. De groep opereert binnen de marges van de folk, met een eigen invulling. Omzichtig worden op een zachte swing de melodielijnen uitgezet. Zelfs de zang is zo licht dat de enkele scheurgitaar je als een wolkbreuk treft.

Traditie naar eigen hand gezet
*****

Traditie naar eigen hand gezet
Folksurvivalclub: Break of dawn. Continental/Munich.

Traditie naar eigen hand gezet
Achter de Folksurvivalclub gaat The Watchman, alias Ad van Meurs schuil, meestertroubadour uit Eindhoven en mede-oprichter van No Blues. Met de zangeressen Ankie Keultjes en Marjan Cornille vertolkt hij veertien ballades, meest zelfgeschreven. Aan de zang, maar ook aan de akoestische begeleiding is te horen dat ze de traditie zodanig beheersen dat ze die naar eigen hand kunnen zetten.Ariejan Korteweg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden