Country Soul Sisters

MENNO POT

Country Soul Sisters

Vol 2. Soul Jazz/Munich.

De oermoeder van alle vrouwelijke countrysterren, zo schrijft Stuart Baker in het lezenswaardige boekje bij de compilatie Country Soul Sisters Vol. 2, was misschien wel 'Rosie the Riveter', de postervrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog model stond voor al die Amerikaanse huisvrouwen die de fabrieken draaiende hielden terwijl hun mannen aan het front zaten.

Honderdduizenden 'Rosies' in overall hamerden klinknagels in platen metaal. Na de oorlog begon de regering voorzichtigjes de toetreding van vrouwen tot de arbeidsmarkt te stimuleren.

De muziek van die arbeidende klasse was country, een genre waarin al vanaf de jaren twintig vrouwen zongen, maar bijna altijd in familieverband: June Carter in The Carter Family, Rose Maddox in The Maddox Brothers And Rose.

In 1949 bouwde Kitty Wells als eerste vrouw een solocarrière in de country op. Met vrouwen als Jean Shepherd en Patsy Cline maakte ze de weg vrij voor de eerste plattelandsmeisjes die countrymiljonairs werden: Loretta Lynn, Tammy Wynette en Dolly Parton.

Voor meisjes uit arme plattelandsgezinnen was feminisme theorie: radicale praatjes van middenklassemeiden die aan de universiteit konden studeren.

De 'country sisters' deden het vanachter aanrecht en wastobbe, vanuit arme, conservatieve milieus, waartegen ze zich in de meeste gevallen ook niet wensten af te zetten. Toch beschouwden ze zich als de échte feministen. Praktijkmeiden. 'Rosies'.

Vorig jaar verscheen het eerste Country Soul Sisters-deel: lelijke hoes, prachtige muziek en een geweldig boekje met portretfoto's en korte biografieën. Deel 2 ziet er mooier uit, bevat een even mooie bloemlezing en gaat vergezeld van een nog lezenswaardiger boekje. Essentieel, al bevat Country Soul Sisters weinig zeldzame liedjes.

Na hun doorbraak op eigen kracht ervoeren de meeste 'sisters' dat de strijd nog niet was voltooid: ze werden erkend als individuen, maar welk rokje ze moesten dragen en hoe ze op de foto moesten, werd onverminderd bepaald door mannen. De generatie die dáár tegen vocht en een schep rock aan de vrouwencountry toevoegde (Emmylou Harris, Joan Baez, Linda Ronstadt) komt wellicht later aan bod.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden