Costa Concordia: nog vijf doden

Reddingswerkers hebben gistermiddag nog eens vijf lichamen geborgen uit het op een rots gelopen en gekapseisde Italiaanse cruisschip Costa Concordia. Daarmee is het dodental van de scheepsramp opgelopen tot elf. Er worden nog 23 passagiers vermist.

MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Een team duikers heeft alle ruimten doorzocht die niet zijn ondergelopen, vertelde een brandweerman gisteren aan persbureau Reuters. Ook zijn er onder water geen luchtbellen meer aangetroffen waar passagiers mogelijk in hadden kunnen overleven, zei burgemeester Sergio Ortelli van het eiland Giglio dinsdag. 'Daarmee is de kans dat er nog overlevenden worden gevonden zeer klein', aldus Ortelli.

De algemene woede om kapitein Franscesco Schettino neemt toe nu duidelijk is dat hij een volgens de Italiaanse aanklager 'onvergeeflijk' riskante manoevre heeft uitgevoerd en vervolgens van boord ging voordat de reddingsoperatie was voltooid. Uit een vrijgegeven telefoongesprek tussen Schettino en een dienstdoende functionaris van de kustwacht blijkt dat Schettino al in een reddingsboot zat en niet van plan was terug te keren. Volgens de kustwacht - en getuigen - is Schettino niet meer aan boord geweest om de evacuatie te leiden van de 4.200 passagiers en bemanningsleden. Die duurde tot zes uur zaterdagochtend. Schettino maakte een 'zeemansbuiging' op 150 meter van het eiland als gebaar naar een bemanningslid dat afkomstig is van het eiland Giglio. Het 290 meter lange schip had 500 meter van het eiland moeten blijven.

Op Facebook en in diverse media wordt Schettino 'Kapitein Lafaard' genoemd. Hij is inmiddels gehoord door de openbaar aanklager en wordt onder meer verdacht van meervoudige doodslag. Schettino heeft gisteren de gevangenis verlaten, de rechter legde hem huisarrest op. Hij kan 15 jaar cel krijgen.

Gisterochtend verschaften reddingswerkers zich door middel van explosies toegang tot ondergelopen hutten onder in het schip. Duikers zagen in het ijskoude water, met een zicht van hooguit één meter, wat voor tragedie zich moet hebben afgespeeld. Duiker Rodolfo Raiteri zag de resten ronddrijven van het diner dat vrijdagavond werd geserveerd vlak voor het schip de rotsen raakte: borden, wijnglazen, zelfs een onaangeroerde cake, vertelde hij de Britse krant The Guardian. 'Het was alsof de laatste momenten aan boord opnieuw voor ons werden afgespeeld.'

Een andere duiker, Paolo, zegt; 'Ik zag alles: van rolstoelen tot kinderwagens tot luiers. Ik heb nog nooit zoiets gedaan.' De 36-jarige duiker was dinsdag onder water toen het schip begon te schuiven. Hij werd snel omhooggehaald. Later konden de werkzaamheden worden hervat.

De krant Corriere della Sera meldde gisteren dat de bemanning zou hebben gemuit, en met de evacuatie zou zijn begonnen vóór kapitein Schettino bevel gaf het schip te ontruimen. Volgens de krant begon het schip pas rond elf uur 's avonds te hellen, terwijl het om half negen vastliep. Als de kapitein meteen bevel had gegeven het schip te verlaten, had dat levens kunnen redden, aldus de krant.

DIALOOG TUSSEN KUSTWACHT EN KAPITEIN, KORT NA VASTLOPEN OP ROTS

Gregorio de Falco van de kustwacht van Livorno: 'Luister Schettino, er zitten mensen in de val. Ga aan boord en vertel me om hoeveel mensen het gaat. Is dat duidelijk? Ik zal deze conversatie registreren kapitein Schettino...'

Schettino, later: 'Het schip helt.'

Kustwacht: 'Ga aan boord, verdomme!'

Schettino: 'Commandant, alstublieft.'

Kustwacht: 'Nee, ú alstublieft. Verzeker me dat u aan boord gaat (...).

Schettino (vanuit reddingssloep): 'Ik ben bezig om de reddingsoperatie te coördineren.'

Kustwacht: Wie coördineert de redding aan boord? Weigert u dat?

Schettino: 'Nee, ik weiger niet (...), ik ga er niet heen omdat er een andere reddingsboot is gestopt.'

Kustwacht: 'U gaat aan boord. Dat is een bevel. (...) Er zijn al lijken, Schettino.'

Schettino: 'Hoeveel zijn het er?

Kustwacht. 'Dat weet ik niet...één is zeker, heb ik gehoord. Maar dat is iets wat u me moet vertellen, Christus!'

Schettino: 'Maar beseft u dat het nacht is en dat men hier niets ziet?

Kustwacht: 'Wat wil je Schettino? Het is donker en dus wil je naar huis? Klim via de ladder aan boord en vertel me wat we kunnen doen, hoeveel mensen er zijn, wat ze nodig hebben.' (...)

Schettino: 'Er zijn andere reddingswerkers....'

Kustwacht: 'Dat vertelt u me nu al een uur. GA AAN BOORD!'

Schettino: 'Oké, commandant.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden