Cossiga blaast rechtse coalitie Italië op

Onder het gewicht van een nieuwe centrumpartij is de rechtse coalitie van Berlusconi uiteengevallen. De UDR van ex-president Cossiga heeft van Berlusconi anderhalve partij en 44 parlementariërs afgesnoept....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Francesco Cossiga hakte als president (1985-1992) met een symbolische pikhouweel verbeten in op het verrotte politieke systeem. Hij hield er de bijnaam De Hakker aan over. Hij heeft zijn werktuig weer ter hand genomen om het rechtse blok te remodelleren. Cossiga vindt immers dat rechts - zolang Berlusconi en Fini er de dienst uitmaken - geen enkele kans heeft om centrum-links te verslaan.

Voor de televisie-tycoon en potentiële bajesklant Berlusconi staan zijn partij Forza Italia en zijn coalitie Pool voor de Vrijheden nog steeds in dienst van zijn privé-belangen.

De doorbraak van Berlusconi's bondgenoot Fini is gestagneerd. Het wil Fini maar niet lukken van zijn Nationale Alliantie een normale rechtse partij te maken. Daarvoor is het neofascistische verleden nog altijd te opvallend aanwezig.

In de lokale verkiezingen van afgelopen herfst vielen de partijen van Berlusconi en Fini scherp terug, terwijl hun kleine bondgenoten CCD en CDU flink groeiden. Bij deze centrum-rechtse voortzettingen van de oude christen-democratische partij groeide de irritatie over Berlusconi, terwijl ze de te rechtse Fini nooit hadden gemogen.

De Hakker heeft deze ontevredenen nu politiek onderdak gegeven. Zijn kersverse Democratische Unie voor de Republiek (UDR) is vergeven van de ex-christen-democraten en andere politici van de Eerste Republiek. Een van hen is Mario Segni, bekend als staatkundig hervormer en als politieke kameleon.

Woensdag vergaderden de leiders van de Pool voor de Vrijheden. Voor het eerst waren twee leiders niet uitgenodigd: Buttiglione van de CDU en Mastella van de CCD. Deze laatste partij is in tweeën gesplitst. De helft is Berlusconi trouw gebleven. De postfascist Fini was er wel, maar hij neemt steeds meer afstand van Berlusconi.

Cossiga's bedoelingen zijn nog verre van helder. Om de Olijf te kunnen verslaan, heeft hij Berlusconi en misschien ook Fini nodig. Maar hun reacties maken duidelijk dat ze Cossiga vooral zien als een gevaarlijke concurrent. Dat is hij ook voor senator Antonio Di Pietro, ex-corruptiebestrijder en nog steeds de populairste Italiaanse politicus.

Di Pietro lijkt te hebben afgezien van zijn plan om binnen de Olijf een eigen centrumpartij te vormen. Zijn toekomstige beweging Democraten voor de Olijf moet een alternatief worden van de UDR van De Hakker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden