Cosmeticabranche geplaagd door doosjesgekte

Waarom zit tandpasta weer in een doosje? Dat was dankzij de 'sta-tube' toch overbodig geworden.

Loethe Olthuis
null Beeld AFP
Beeld AFP

Fabrikanten van verzorgingsproducten en cosmetica geven hun producten graag een luxe uitstraling: vaak door middel van overbodige verpakking. Zo maakte in de jaren negentig de sta-tube voor tandpasta het kartonnen doosje overbodig, maar nu worden deze doosjes door de duurdere merken weer gebruikt.

Potjes crème zijn vaak van nodeloos dik materiaal, verpakt in karton en overtrokken met transparant folie. Bij luxere merken zit het potje of de tube vaak in een veel groter doosje: de loze ruimte wordt opgevuld met extra karton. Dat is niet alleen zonde van het nutteloze verpakkingsmateriaal, maar het riekt ook naar misleiding.

undefined

Product Verpakking van verzorgingsproducten
Prijs Varieert
Verkrijgbaar Parfumerie, drogisterij
Oordeel 1 ster

null Beeld
Beeld

Richtlijnen

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (NIDV) krijgt hier regelmatig klachten over via de site meldpuntverpakkingen.nl. Zijn er dan geen regels? Zeker wel. Volgens Europese richtlijnen zijn fabrikanten verplicht 'het gewicht en het volume van de verpakking te beperken tot de minimale hoeveelheid die nodig is om het vereiste niveau van veiligheid, hygiëne en aanvaardbaarheid voor de consument te handhaven'.

Deze eisen worden gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Maar er zijn voor bedrijven mogelijkheden genoeg om deze eisen te omzeilen, zegt het ILT. In de Europese norm over minimalisatie van het volume wordt bijvoorbeeld gesteld dat de producent rekening mag houden met 'aantrekkelijke presentatie'. Dit argument wordt veel gebruikt door cosmeticabedrijven.

Het milieu-effect van verpakkingen is best groot. Volgens het KIDV zorgen voedselverpakkingen voor 4 tot 10 procent van de totale milieubelasting van het product: voor verzorgingsproducten ontbreken dergelijke exacte gegevens helaas nog. Maar een kleinere verpakking vermindert de milieubelasting. Folie, karton, kunststof en glas kunnen volgens Nedvang, de organisatie die de inzameling van verpakkingsafval regelt, wel worden gerecycled. Mits je ze in de glasbak, de Plastic Heroes-zak of papierkliko weggooit.

undefined

Verduurzamingsplan

Eind vorig jaar heeft de Nederlandse Cosmetica Vereniging samen met de NVZ, de branchevereniging voor was- en reinigingsmiddelen, een verduurzamingsplan opgesteld. Hierin staan doelen omschreven over het minimaliseren van verpakkingsafval en het gebruik van meer recyclebaar en gerecycled materiaal. Het effect moet nog blijken: helaas is het tandpastadoosje niet expliciet meegenomen in dit initiatief.

Wat kun je nu zelf doen? Een lekkere crème hoeft niet duur te zijn. Laat je niet (mis)leiden door de verpakking. En koop tandpasta zonder doosje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden