Cosby eist geld van vrouwen die hij zou hebben aangerand

De Amerikaanse acteur en komiek Bill Cosby heeft maandag zeven vrouwen aangeklaagd wegens smaad. Cosby, die wordt beschuldigd van aanranding, zegt dat de vrouwen 'zijn eervolle nalatenschap en reputatie' hebben aangetast door hem te beschuldigen van 'seksueel wangedrag'. Het is voor het eerst dat Cosby, die door ruim vijftig vrouwen wordt beschuldigd, zo in de tegenaanval gaat.

Bill Cosby en zijn vrouw in 2009.Beeld ap

De tegenaanklacht is ingediend bij de rechtbank in Springfield, Massachusetts en gaat alleen over zaken die in deze staat spelen.

De vijftig vrouwen hebben de acteur ervan beticht hen seksueel te hebben aangerand in de afgelopen decennia, na te zijn bedwelmd met drugs of alcohol. Cosby was vooral bekend van zijn rol in de tv-hit 'The Cosby Show' uit de jaren tachtig.

Hij heeft herhaaldelijk wangedrag ontkend en hij is nooit strafrechtelijk aangeklaagd. Veel van de vermeende incidenten dateren uit de jaren zeventig en tachtig, zodat de verjaringstermijn voor vervolging allang is verstreken. Cosby eist nu financiële compensatie van de zeven vrouwen maar het is onbekend hoeveel hij wil.

'Het ziet er naar uit dat Bill Cosby oorlog gaat voeren tegen vrouwen die hem hebben aangeklaagd in Massachusetts', reageerde Gloria Allred, de advocaat die een aantal vrouwen bijstaat. 'Deze tactiek zal de moedige vrouwen niet afschrikken in de strijd die ze tegen hem voeren.'

Transformatie Cosby

Nooit eerder onderging iemand zo'n abrupte gedaanteverwisseling als acteur Bill Cosby. Waarom heeft de val van de Amerikaanse 'knuffelvader' zo lang geduurd? Bill Cosby: de transformatie van een zedenmeester.

Slaapmiddel

Cosby heeft toegegeven dat hij vrouwen betaalde zodat niet naar buiten kwam dat hij seks met ze had gehad. Cosby heeft dit in 2005 en 2006 verklaard in een rechtszaak waarin hij door een vrouw uit Philadelphia werd beschuldigd van seksueel misbruik.

Eerder bleek al uit deze oude zaak dat Cosby had toegegeven dat hij aan minstens één vrouw slaapmiddelen had gegeven om seks met haar te hebben. De acteur zei toen onder ede dat hij slaapmiddelen in zijn bezit had met het doel ze aan jonge vrouwen te geven.
Cosby verklaarde toen het slaapmiddel Quaalude te hebben gebruikt bij 'minimaal' één vrouw en bij een onbekend aantal anderen.

Quaalude bevat de chemische stof methaqualon, en werkt verdovend. Het is niet meer legaal verkrijgbaar. Cosby gaf verder toe in de jaren zeventig zeker zeven recepten te hebben gekregen voor het zware slaapmiddel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden