Cosby betaalde vrouwen na seks zodat ze zwegen

De Amerikaanse acteur en komiek Bill Cosby heeft toegegeven dat hij vrouwen betaalde zodat niet naar buiten kwam dat hij seks met ze had gehad. Cosby heeft dit in 2005 en 2006 verklaard in een rechtszaak waarin hij door een vrouw uit Philadelphia werd beschuldigd van seksueel misbruik. Ruim twintig vrouwen hebben Cosby de afgelopen maanden ervan beschuldigd dat hij ze in de afgelopen veertig jaar drogeerde en verkrachtte.

Bill Cosby in de jaren negentig. Beeld null
Bill Cosby in de jaren negentig.

In een gerechtelijk stuk, waarover The New York Times beschikt, zegt Cosby dat hij een aantal vrouwen heeft betaald om te voorkomen dat zijn echtgenote er achter kwam dat hij vreemd ging. Eerder deze maand bleek al uit deze oude zaak dat Cosby had toegegeven dat hij aan minstens één vrouw slaapmiddelen had gegeven om seks met haar te hebben.

De acteur zei toen dat hij slaapmiddelen in zijn bezit had met het doel ze aan jonge vrouwen te geven zodat hij seks met ze kon hebben. Onder ede verklaarde Cosby toen het slaapmiddel Quaalude te hebben gebruikt bij 'minimaal' één vrouw en bij een onbekend aantal anderen.

Quaalude bevat de chemische stof methaqualon, en werkt verdovend. Het is niet meer legaal verkrijgbaar. Cosby gaf verder toe in de jaren zeventig zeker zeven recepten te hebben gekregen voor het zware slaapmiddel.

Volgens de advocaten die de veertig vrouwen bijstaan, zullen de uitspraken van Cosby tijdens de oude zaak de rechtszaak van de vrouwen flink helpen. In het bijzonder de erkenning dat hij aan minstens één vrouw slaapmiddelen heeft gegeven.

Bill Cosby in 2002 met president Bush tijdens de uitreiking aan hem van een eremedaille. President Obama zei deze maand dat Cosby de Medal of Freedom, de hoogste civiele onderscheiding in de VS, niet hoeft terug te geven vanwege de vele beschuldigingen van verkrachting. Beeld null
Bill Cosby in 2002 met president Bush tijdens de uitreiking aan hem van een eremedaille. President Obama zei deze maand dat Cosby de Medal of Freedom, de hoogste civiele onderscheiding in de VS, niet hoeft terug te geven vanwege de vele beschuldigingen van verkrachting.

Misbruikt

Cosby schikte de rechtszaak in 2006 in Pennsylvania voor een nog onbekend bedrag. De vrouw die hem had aangeklaagd, Andrea Constand, was een medewerkster van Temple University in Philadelphia. Zij beweerde door hem te zijn misbruikt in Cosby's woning in de stad. Constand zei dat de acteur haar betastte. Ook moest ze Cosby bij zijn geslachtsdelen pakken. Ze werd na enige tijd verward wakker.

Cosby zei onder ede dat hij Constand drie halve Benadryl-pillen had gegeven. Maar de advocaten van Constand bestreden dat het om Benadryl ging, een licht slaapmiddel. Constand, die zei dat de affaire rond 2000 begon, brak met Cosby na de 'verkrachting'.

Val Cosby

De geopenbaarde verklaring uit 2005 maakt het behoorlijk aannemelijk dat de vrouwen die Cosby nu beschuldigen, niet hebben gejokt, schreef columniste Elma Drayer eerder in de Volkskrant. De deconfiture van Bill Cosby lijkt nu zo'n beetje compleet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden