Corsicaanse groentesoep

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Corsicaanse groentesoep, maaltijdsoep voor 6 personen.

Beeld Loethe Olthuis

Het kán ook regenen op Corsica. Het stortte toen we naar La ferme de Campo di Monte reden, een restaurant hoog in de bergen. De bus glibberde over de weg, doordat de deklaag was weggespoeld. Noodgedwongen stapten we uit en klommen door dichte, klamme mist verder de berg op, als geesten door de onderwereld.

Licht. De houten deur ging open. Een grote tafel, reusachtig haardvuur, geuren van bradend vlees, knoflook en kruiden. Een hartelijke reus ontving ons met glazen ruige rode wijn en met het vuur in de rug aten we onze eerste echte Corsicaanse maaltijd. Stoer eten. Fantastische gedroogde ham en worst van de halfwilde varkens die rondscharrelen in de maquis, de typerende Corsicaanse begroeiing. Soupe de montagne, vol groenten van het seizoen. Verderlichte kaasbeignets. Geroosterd lamsvlees met cannelloni. En daarna soezen met gekonfijte clementines, mijn God, wat lekker. Het uitzicht vanuit de ferme is adembenemend, het gebouw stokoud. Ga ernaartoe, liefst met mooi weer.

Dit is mijn Nederlandse variatie op de bergsoep. Snijd de groenten niet te klein. Corsicaans nepeta, kattenkruid, heb je misschien in de tuin: in tuincentra zijn de plantjes helaas bespoten.

Ingrediënten

olijf- of zonnebloemolie
1 ui, fijngesnipperd
125 g gerookte spekreepjes/blokjes
2 courgettes, in blokjes
2 meiknolletjes, zo nodig geschild, in blokjes
4 wortels in dikke plakken
2 vastkokende aardappels, geschild, in blokjes
75 g sperziebonen in stukjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 (runder)bouillonblokjes
bosje gemengde Italiaanse kruiden en nepeta cataria
3 eetl. tomaatblokjes (blik)
200 g witte bonen (blik, uitgelekt)
3 nestjes tagliatelle, met handen in stukjes gebroken
100 g rauwe ham in reepjes
4-5 takjes basilicum

Bereiding

Verhit een scheut olie in een braadpan en bak de uisnippers en spekreepjes zo'n 5 minuten op matig vuur tot ze iets kleuren. Voeg de courgettes, meiknolletjes, wortel- en aardappelblokjes, sperziebonen, gehakte knoflook en bouillonblokjes toe. Schenk er zo veel water over tot alles onderstaat en doe het kruidenbosje erbij. Breng aan de kook en kook afgedekt op laag vuur tot de groenten bijna gaar zijn. Draai het vuur uit en laat 1 uur staan.

Verwijder het kruidenbosje. Roer de tomaatblokjes en de witte bonen door de soep, breng weer aan de kook en roer de tagliatelle erdoor. Kook tot de pasta beetgaar is. Roer de hamsliertjes erdoor. Maak op smaak af met zout en peper. Knip de basilicum erboven en eet met knapperig brood.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden