Corry was de echte mater familias van horecaketen Van der Valk

Corry de Wit van Texel werd Corry van der Valk van restaurant De Biltsche Hoek, waar ze een florerende Van der Valkzaak van maakte.

Corry van der Valk-De Wit.

In de jaren zeventig lag Van der Valk-restaurant De Biltsche Hoek aan een van de drukste wegen van Nederland. Op sommige zondagen waren er wachtrijen van wel een half uur van mensen die er wilden dineren. Net nadat de wachtrijen waren opgelost, arriveerde op een van de zondagen een groep luidruchtige in rok geklede studenten die te veel hadden gedronken en toegang eisten.

Corry van der Valk liep naar buiten en ging voor de deur staan als een generaal. De studenten kwamen er niet in, zo liet ze weten. Ze dropen af in dezelfde limousines waarin ze waren gekomen.

In een interview met het blad Opzij stelde - wijlen - Gerrit van der Valk dat vrouwen een belangrijke rol spelen binnen het concern. 'Vrouwen zijn gastvrijer en aardiger, mannen kunnen soms zo bot zijn', aldus de toenmalige pater familias van het concern. Zijn vrouw Toos van der Valk, die in 1982 werd ontvoerd, en dochter Marijke speelden een sleutelrol in de bedrijfsvoering.

Maar de echte mater familias van de familie was Corry van der Valk. Omdat haar man Klaas van der Valk, een oudere broer van Gerrit, al op 44-jarige leeftijd overleed, moest zij noodgedwongen de exploitatie van De Biltsche Hoek bij Utrecht overnemen. Met 'tomeloze inzet en doorzettingsvermogen in moeilijke tijden', zoals onlangs in een rouwadvertentie in de Volkskrant stond, lukte het haar De Biltsche Hoek tot een van de florerende zaken van de Van der Valk-keten te maken.

Nu wordt het hotel beheerd door haar kinderen, onder wie Klaas jr., die bezig zijn met de verdere uitbreiding van het hotel- en congrescentrum.

Corry van der Valk overleed 4 mei op 90-jarige leeftijd aan de gevolgen van een val in haar woning in De Bilt.

Ze werd geboren als Corry de Wit op een boerderij op Texel. Ze had drie oudere zussen en een broer. Als meisje ging ze vaak logeren bij een oom en tante in Voorschoten. Hier leerde ze de familie Van der Valk kennen. Martin en Rie van der Valk hadden in Voorschoten in 1939 hun eerste hotel, De Gouden Leeuw, geopend, waar Corry de Wit een baantje vond. Zij werkte zich op tot cheffin en werd verliefd op de oudste zoon onder de elf kinderen van Martin en Rie: Klaas van der Valk. In 1951 trouwde ze met hem. Als eerste schoonzus had ze een goede band met de rest van de familie.

Klaas, die veel meer op de achtergrond bleef dan zijn flamboyante broers Gerrit en Arie van der Valk, werd in 1956 de exploitant van De Biltsche Hoek, oorspronkelijk een tolhuis dat rond 1900 was omgevormd tot bier- en koffiehuis. Corry werd de gastvrouw. Nadat haar man in 1969 was overleden, kreeg zij de leiding, bijgestaan door het echtpaar Kees (de chef-kok) en Mimi de Graaf.

Onder haar supervisie werd in 1971 een geheel nieuwe vleugel toegevoegd aan het gebouw. Nadat haar zoon Klaas jr. in 1980 de leiding overnam, trok ze zich langzaam terug uit de dagelijkse leiding van het bedrijf. Tot 1986 stond ze in de weekeinden nog achter de receptie zaken te regelen, want ze kende iedere bezoeker. Daarna bleef ze de hoeksteen van de familie. Ze ontbrak op geen enkel feestje of partijtje. Tot op hoge leeftijd speelde ze tennis. Nadat ze met autorijden was gestopt, liet ze zich door een chauffeur naar de club brengen.

Corry van der Valk-de Wit moet niet worden verward met de in 2001 op mysterieuze wijze verdwenen Corrie van der Valk-Kock uit Nederasselt. Laatstgenoemde was getrouwd met een achterneef van haar man Klaas. Corrie van der Valk-Kock werd in 2008 formeel dood verklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden