Corruptiezaak kleeft regering India aan

Een nieuw schandaal, ditmaal over de exploitatie van steenkool, heeft de Indiase regering in grote verlegenheid gebracht. Volgens een rapport van de Indiase rekenkamer is de overheid voor 210 miljard dollar (150 miljard euro) benadeeld bij de verkoop van kolenvelden aan het bedrijfsleven.

AMSTERDAM - De regering in New Delhi heeft tussen 2004 en 2009 steenkolenvoorraden voor veel te lage prijzen overgedaan aan particuliere ondernemingen en staatsbedrijven. De velden werden niet in het openbaar geveild, maar zijn onderhands toegewezen aan grote industriëlen. De bodemprijzen leidden tot 'bovenmatig voordeel' voor de ondernemingen, aldus de financiële controleurs.


Het rapport, dat uitlekte via de Times of India, is pijnlijk voor de regering van premier Manhoman Singh, die al eerder is geconfronteerd met corruptieschandalen. Bovendien hebben de beschuldigingen betrekking op de periode dat het betrokken ministerie van Mijnbouw onder leiding stond van Singh.


Het rapport leidde tot opschudding in het parlement. 'De regering plundert het land', reageerde een woordvoerder van de oppositiepartij BJP. Een zegsman van de Communistische Partij verweet de regering de grote bedrijven in het land te bevoordelen ten koste van de bevolking. 'Grondstoffen zijn eigendom van de natie.'


De rekenkamer schrok van de ophef en stelde dat de uitgelekte informatie 'misleidend' is. In een brief aan de premier zegt de financiële waakhond dat het gaat om een voorlopige versie van het rapport en om 'observaties' waarover nog volop discussie gaande is. Er wordt spijt betuigd over de 'verwarring' die het uitlekken van het rapport veroorzaakt.


Volgens de Times of India staat in het rapport dat het bedrag van 210 miljard dollar nog een 'conservatieve schatting' is. Hierbij is uitgegaan van de prijs van de laagste kwaliteit steenkool. Zo'n honderd ondernemingen zouden hebben geprofiteerd van de onderhandse verkoop.


In de ogen van veel Indiërs toont India's omvangrijke mijnbouwsector de duistere kanten van de economische liberalisering. De natuurlijke hulpbronnen van het land worden geplunderd, corruptie en vriendjespolitiek tieren welig. Terwijl de staat armzalige bedragen ontvangt van particuliere ondernemingen, strijken enkele invloedrijke industriëlen met behulp van politici enorme winsten op.


Vorig jaar moest de premier van de deelstaat Karnataka aftreden nadat hij in verband was gebracht met illegale mijnbouw. De deelstaat zou voor ruim 300 miljoen euro zijn benadeeld. In de deelstaat Goa wordt bijna de helft van het ijzererts illegaal gedolven.


De verhouding tussen de regering in New Delhi en de financiële waakhond CAG (Comptroller and Auditor General) is gespannen sinds het zogeheten telecomschandaal. De CAG onthulde dat licencies voor mobiele telefonie voor een fractie van de werkelijke waarde waren vergeven. Dat heeft de schatkist zo'n 36 miljard dollar (ruim 27 miljard euro) gekost.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.