Corruptieschandaal breidt zich uit naar het Vaticaan

Een vooraanstaande kardinaal en een oud-minister uit de regering-Berlusconi worden in Italië verdacht van betrokkenheid bij een omvangrijk corruptieschandaal. Het gaat om vastgoedfraude en aanbestedingen voor openbare werken voor megaprojecten als het Heilige Jaar (2000), de G8-top (2009) en de wederopbouw van het door een aardbeving getroffen L’Aquila (2009).

Van onze correspondente Linda Otter

Kardinaal Crescenzio Sepe, de aartsbisschop van Napels, en ex-minister Pietro Lunardi van Infrastructuur en Transport ontkennen alle beschuldigingen. ‘Er is zoveel jaloezie, ook binnen de Kerk’, zei Sepe maandag op een persconferentie in Napels. ‘Ik word aan het kruis genageld, maar ik kan het Openbaar Ministerie echt alles uitleggen.’ Ook Lunardi beloofde zo snel mogelijk opheldering te geven.

Sepe was in 2004 het hoofd van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren, de rentmeester van het Vaticaan. Hij beheerde het onroerend goed van de Kerk in Rome, naar schatting tweeduizend appartementen en gebouwen met een waarde van 9 miljard euro.

Aartsbisschop

In 2006 werd Sepe door paus Benedictus XVI benoemd tot aartsbisschop van Napels.

De onderzoeksrechters in Perugia vermoeden dat Sepe zes jaar geleden Lunardi corrumpeerde door hem een waardevol pand in het centrum van Rome te verkopen voor een prijs die ver onder de marktwaarde lag. De kardinaal zou ook zeer gul zijn geweest voor de chef van de Italiaanse Burgerbescherming Guido Bertolaso, die een appartement in bruikleen kreeg in een van de duurste buurten van Rome.

Volgens justitie werd er een deal gesloten tussen de politiek en het Vaticaan. In ruil voor gratis huisvesting en goedkope woningen kreeg het Vaticaan forse subsidies voor de restauratie van historische gebouwen.

Kantoren opknappen

De onderzoeksrechters ontdekten dat 2,5 miljoen euro Italiaans belastinggeld is gebruikt om kantoren van het Vaticaan op te knappen. Dat geld diende te worden gebruikt voor het inrichten van een museum, maar dat werd nooit geopend.

Het Vaticaan is in grote verlegenheid gebracht door de mogelijke malversaties van Sepe. De aartsbisschop is zeer geliefd en wordt door veel Napolitanen als een held beschouwd, omdat hij altijd krachtig stelling heeft genomen tegen de Camorra, de Napolitaanse maffia, en door zijn vriendschap met Roberto Saviano, journalist en schrijver van de bestseller Gomorra.

De corruptie-affaire kwam in februari aan het licht toen de politie onder meer topambtenaar Angelo Balducci arresteerde, de directeur van Openbare Werken. Balducci beschikte over uitstekende contacten binnen het Vaticaan en was een belangrijke adviseur van kardinaal Sepes Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren.

Balducci

Balducci zou aan het hoofd hebben gestaan van een uitgebreid netwerk van politici, hoge ambtenaren, ondernemers, rechters en hoge geestelijken. Door het schandaal werd minister Scajola van Industrie begin mei gedwongen op te stappen. Hij had 900 duizend euro cadeau gekregen van een bouwondernemer voor de aankoop van een luxueus appartement in Rome.

Balducci zit vast in een gevangenis in Rome. Zijn verzoek om huisarrest is herhaaldelijk afgewezen.

Kardinaal Crescenzio Sepe (AFP) Beeld
Kardinaal Crescenzio Sepe (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden