Corruptieonderzoeken doen burgemeesters Rome en Milaan wankelen

Een opgestapte burgemeester van Milaan en een gearresteerde vertrouweling van de Romeinse burgemeester, dat is de opbrengt van een reeks invallen van de anti-corruptie eenheid donderdag in de twee belangrijkste stadhuizen van Italië.

Giuseppe Sala stapt op als burgemeester van Milaan na beschuldigingen van corruptie. Beeld anp

Giuseppe Sala, burgemeester van Milaan en partijgenoot van premier Gentiloni, stapte donderdagavond op nadat hij officieel werd verdacht van corruptie. Sala zou in zijn vorige functie hebben gesjoemeld met de toewijzing van een reeks riante vergunningsaanvragen rondom de Expo Milan 2015. Sala leidde vijf jaar lang de organisatie van die wereldexpo tot hij halverwege 2016 werd verkozen tot burgemeester. Hij zei donderdagavond geen idee te hebben waar de beschuldigingen vandaan komen, maar dat hij gedurende het onderzoek zijn functie neerlegt.

Ongeveer tegelijkertijd deed de Guardia di Finanza ook een inval op het Campidoglio, het Romeinse stadhuis. Naar aanleiding van die inval werd vrijdagochtend Raffaele Marra gearresteerd op verdenking van corruptie. Marra is momenteel het hoofd van het personeelsbeleid van Vijfsterrenburgemeester Virginia Raggi, maar werd gearresteerd wegens malversaties tijdens zijn vorige functie op het stadhuis. De topambtenaar zou in 2013 onder meer smeergeld hebben aangenomen in ruil voor een reeks aanbestedingen. Ook aannemer Sergio Scarpellini werd vrijdag gearresteerd.

Saillant

De arrestaties in Rome hebben voor zover bekend niets te maken met het corruptieonderzoek in Milaan. Wel laten ze beiden zien hoe moeilijk het voor Italiaanse politici is gevrijwaard te blijven van corruptie, van welke partij ze ook zijn. In dat kader is het vooral saillant dat de gearresteerde Marra de rechterhand is van burgemeester Raggi. Zij werd afgelopen zomer juist verkozen omdat ze beloofde een definitief einde te maken aan de vele maffiose praktijken in de Italiaanse hoofdstad. Het aanpakken van politieke corruptie is zelfs een van de belangrijkste speerpunten van haar Vijfsterrenbeweging, momenteel de grootste oppositiepartij in Italië.

Daarom zal de arrestatie van Marra hoe dan ook een rol spelen in de aanstaande verkiezingsstrijd. Een van de belangrijkste kritiekpunten waarmee de partij worstelt is het verwijt van onervarenheid. Het 'bij elkaar geraapte zooitje' partijleden zou volgens critici enkel kunnen tieren vanaf de zijlijn. Zodra ze daadwerkelijke regeringsverantwoordelijkheid krijgen, zou het direct misgaan. Het burgemeesterschap van hoofdstad Rome werd daarom door velen als ultieme test gezien voor de jonge partij. Wie immers een slangenkuil als Rome kan besturen, is ook klaar voor het echte werk.

Sinds Raggi's aantreden echter, eerder dit jaar, staan de Romeinse kranten bijna wekelijks vol met nieuwe schandaaltjes over door haar aangestelde wethouders en raadsleden met een twijfelachtig cv. Een paar dagen geleden moest een van haar topadviseurs nog aftreden toen bleek dat ook zij werd onderzocht door justitie.

De arrestatie van Marra - het tot nu toe grootste schandaal binnen de Romeinse Vijfsterrenbeweging - bewijst volgens critici dat de partij absoluut niet klaar is om een serieuze gooi te doen naar het premierschap van heel Italië. Met het oog op die aanstaande verkiezingen noemde Raggi de inval in het stadhuis 'belachelijk'. Ze suggereerde dat er waarschijnlijk een politieke moddercampagne achter schuil gaat.

Virginia Raggi, burgemeester van Rome. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.