'Corruptiegesprekken' Erdogan onderzocht

Een Turkse aanklager is dinsdag een onderzoek begonnen naar veronderstelde opnamen van telefoongesprekken van premier Erdogan. De opnamen, die maandag op internet verschenen, suggereren dat Erdogan schuldig is aan grootscheepse corruptie. De premier reageert woedend en noemt het geluidsbestand 'volkomen nep'.

ISTANBUL - Het audiobestand veroorzaakt opwinding in Turkije. Een van de exemplaren van het bestand op YouTube had gisteravond al meer dan 2,5 miljoen hits. Volgens een begeleidende tekst gaat het om telefoongesprekken die Erdogan en zijn zoon Bilal voerden op 17 december vorig jaar. Die dag werden tientallen zakenmensen en overheidsfunctionarissen met nauwe banden met Erdogans regeringspartij AKP opgepakt op verdenking van corruptie. Onder hen ook de zonen van drie ministers.

In de geluidsopnamen is te horen hoe Erdogan, kort na de arrestaties, zijn zoon Bilal instructies geeft om vele miljoenen aan contant geld weg te halen uit een niet nader omschreven huis. Bilal moet daarbij de hulp inschakelen van zijn broer Burak, zijn zus Sümeyye, een oom en een zwager. 'We hebben nog 30 miljoen euro weg te werken', rapporteert Bilal aan het einde van de dag.

Erdogan doet in de gesprekken zijn best om versluierd te spreken. Als Bilal niet meteen begrijpt wat hij bedoelt, waarschuwt Erdogan dat hij moet oppassen, omdat ze worden afgeluisterd. 'Praat niet over de telefoon.'

Of de opname echt is, valt niet vast te stellen. De stemmen lijken op die van Erdogan en zijn zoon. De premier ontkent ook niet dat de stemmen van hem en zijn zoon zijn. Volgens Erdogan gaat het echter om 'een schaamteloze montage'.

De premier kondigde gisteren juridische stappen aan tegen de vermeende samenzweerders achter het audiobestand. 'Dit is een smerige aanval', donderde hij in een toespraak voor parlementariërs van zijn gematigd islamitische regeringspartij AKP. 'Dit zal niet ongestraft blijven.' De premier werd toegejuicht. 'Sta vast! Buig niet!' scandeerden de parlementariërs. 'Het volk staat achter je!'

De publicatie van het geluidsbestand komt in de aanloop naar gemeenteverkiezingen eind maart. Met die verkiezingen in aantocht is Erdogan in een machtsstrijd verwikkeld met de invloedrijke Turkse moslimgeestelijke Fethullah Gülen, die in zelfverkozen ballingschap in Amerika woont. Jarenlang steunde Gülen de vroom-islamitische Erdogan in diens gevecht met Turkijes oude seculiere elite en het voorheen machtige leger. Maar nu die oude vijanden min of meer bedwongen lijken, liggen de twee mannen steeds heviger met elkaar overhoop. Aanhangers van Erdogan en Gülen luisteren elkaar op grote schaal af. Ze misbruiken het rechtssysteem en de inlichtingendiensten om elkaar het leven zuur te maken en belasteren elkaar via de media.

De premier beschuldigt Gülen ervan dat hij achter het corruptieschandaal zit. Sympathisanten van de moslimprediker zouden de omstreden geluidsopname hebben gefabriceerd. Volgens Erdogan zijn Gülen-aanhangers in groten getale geïnfiltreerd in politie en justitie en vormen zij een 'parallelle staat.'

Om zich de corruptiebeschuldigingen van het lijf te houden, heeft Erdogan de laatste twee maanden duizenden politiemensen en aanklagers laten ontslaan of overplaatsen, omdat hij hen ervan verdenkt sympathisanten van Gülen te zijn. De premier heeft ook zijn invloed op de benoeming van aanklagers en rechters vergroot en het toezicht op het internet aangescherpt. Ook is hij bezig de inlichtingendienst, die wordt geleid door een vertrouweling, meer bevoegdheden te geven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden