Corruptie was er niet, wantrouwen wel

Met het onderzoek van Clemens Cornielje, commissaris van de koningin in Gelderland, moet een streep komen onder het verleden van regiopolitie Gelderland-Midden....

Wel zal waarnemend korpschef Jelle Kuiper volgende week een gesprek hebben met de ondernemingsraad, die volgens het onderzoek van Cornielje een hoofdrol speelde bij de onrust die vorig jaar is ontstaan.

Publicaties in de Gelderlander over de afhandeling van de klachten van drie allochtone politiemannen waren de aanleiding. Korpsbeheerder Krikke werd ervan beschuldigd het advies van de interne onderzoekers over de klachten niet te hebben opgevolgd. Korpschef Jos van Deursen moest uiteindelijk aftreden omdat hij de onrust in het korps niet onder controle kon krijgen.

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Tina Tragter, die in april alsnog de opdracht kreeg de klachten en het korps te onderzoeken, bracht geruchten over corruptie, fraude en machtsmisbruik aan het licht.

Van de vijf specifieke kwesties – het verkopen en terughuren van politiegebouwen, het verdwenen Cohen-rapport, declaratiegedrag van chefs, de ‘Arnhemse Connectie’ en wijnfeesten van een voormalige korpsleider – is nu in elk geval de onderste steen boven gekomen. Alle gevallen zijn eerder onderzocht en weersproken, zoals oud-korpsleiders Kees Bakker en André de Vries steeds hebben gezegd.

Zij krijgen echter geen volledige rehabilitatie. Zij hadden transparanter moeten communiceren en de geruchtenstroom in de kiem moeten smoren. In sommige gevallen hebben zij de schijn van belangenverstrengeling op zich geladen De korpsleiding had zich bewust moeten zijn van haar voorbeeldfunctie, aldus het onderzoek.

Ook korpsbeheerder Pauline Krikke, burgemeester van Arnhem, en hoofdofficier Albert van der Kerk, gaan niet vrijuit. Zij hadden het Tragter-rapport direct met feiten moeten weerspreken. Ook hebben zij het regionaal college (de andere burgemeesters in de regio), op afstand gezet en niet voldoende geïnformeerd. De burgemeesters op hun beurt hadden zich veel actiever kunnen opstellen bij alle onrust. Alleen oud-korpschef Jos van Deursen wordt gerehabiliteerd. Volgens Cornielje is hij weer ‘ten volle benoembaar’, zei hij dinsdag tegen minister Ter Horst.

De onderzoekers signaleerden verder een groot gevoel van wantrouwen in het korps. Er wordt niet open gecommuniceerd en het personeelsbeleid is niet transparant. Veel van de onvrede komt nog voort uit de reorganisatie van 1992 tot regiokorps en de grote bezuiniging die daarop volgde, analyseerde waarnemend korpschef Jelle Kuiper dinsdag. Dit veranderde de cultuur van het korps.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden