Corruptie vermindert door gebruik internet

Corrupte politici en zakenlieden worden steeds verder in het nauw gedreven. Zij 'krijgen gebrek aan plaatsen om zich te verschuilen', schrijft Peter Eigen, voorzitter van Transparency International, in het woensdag verschenen jaarverslag van zijn organisatie....

Overal ter wereld bevordert het gebruik van het internet volgens Transparency de toegankelijkheid van informatie en het publieke toezicht op aanbestedingen en privatiseringen.

'Maar vrijheid van informatie is niet genoeg', schrijft Eigen. 'Corruptie zal blijven gedijen zonder de waakzaamheid van de media en het maatschappelijk middenveld, en de moed van onderzoeksjournalisten en klokkenluiders in het bijzonder.' Zij zijn de ware 'verdedigers van de transparantie'.

Overigens roept het jaarrapport van Transparency, dat wereldwijd gegevens verzamelt over corruptie, bepaald geen geruststellend beeld op van de mate van corruptie in de wereld. Vooral in ontwikkelingslanden tiert corruptie onverminderd welig. Corruptie en armoede hangen kennelijk nauw samen.

Vooruitgang in de bestrijding van corruptie werd vooral geboekt in Oost-Europa (de landen die zich opmaken voor aansluiting bij de EU), en in Oost-Aziatische landen die een forse economische groei hebben gekend - onder andere China, Zuid-Korea en Taiwan.

Zoals sinds 1995 gebruikelijk, publiceert Transparency een corruptie-ranglijst van landen. Finland staat opnieuw bovenaan als zijnde het minst corrupt, gevolgd door Denemarken, Nieuw-Zeeland en IJsland. Daarna komt Singapore, het hoogst genoteerde niet-westerse land.

Nederland staat op negen. De laagst genoteerde westerse staten zijn Italië (31) en Griekenland (44). De lijst omvat 102 landen. In het hoofdstuk over West-Europa staat niets over Nederland. Nigeria en Bangladesh zijn opnieuw hekkensluiters van de corruptie-index.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden