Corruptie in peppersprayzaak

AMSTERDAM - Het uitrusten van het Nederlandse politiekorps met pepperspray in 2002 was doorgestoken kaart. De Amerikaanse producent van de spray blijkt in 2009 een volledige bekentenis te hebben afgelegd over hoe hij steekpenningen aan een Rotterdamse politieman betaalde en zo het miljoenencontract verwierf.

Kogelvrij vest met daaraan onder meer een pistool, pepperspray, handboeien, extra munitie en een zendertje. © anp

De bekentenis van de Amerikaan is in bezit van de Volkskrant. Uit het document, dat onlangs werd vrijgegeven door het Amerikaanse ministerie van Justitie, blijkt eveneens de betrokkenheid bij de omkoping van een bekende Nederlandse groothandel in militair materieel.

Grootste omkopingszaak
De justitiële documenten maken deel uit van de grootste omkopingszaak die de Amerikaanse justitie ooit in onderzoek heeft gehad. Meer dan twintig handelaren blijken op diverse plekken in de wereld ambtenaren en politici te hebben omgekocht en zo contracten bij leger en politie te hebben binnengehaald.

Centraal in het onderzoek staat Richard Bistrong, de directeur van het bedrijf Defense Technology dat sinds 2002 pepperspray levert aan de Nederlandse politie. Bistrong werd begin dit jaar aangehouden in Miami. Hij blijkt al twee jaar samen te werken met justitie in de VS in ruil voor strafvermindering.

Geen agenten gehoord
De rijksrecherche, die de omkoping in Nederland onderzoekt, wil niet ingaan op de bekentenis van Bistrong. De dienst is in afwachting van de resultaten van een tweede rechtshulpverzoek aan de Verenigde Staten, laat een woordvoerder weten. Er zijn nog geen Rotterdamse agenten gehoord, noch de bedrijven die betrokken zijn bij de levering van de pepperspray.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dat de aanschaf van de spray regelde, liet eerder sterke aanwijzingen dat er geknoeid was met de criteria waaraan de spray moest voldoen, ongemoeid. Dat blijkt uit de aanbestedingsdocumenten en diverse rechtbankstukken uit 2001. 'Het was direct duidelijk dat het niet klopte, en dat het KLPD per se de spray van de Amerikaanse producent wilde', zegt ondernemer Niels Olde Heuvel uit Enschede.

Niks mee gedaan
'We hebben dat steeds duidelijk aangegeven, maar daar is nooit iets mee gedaan.' Olde Heuvel procedeerde in 2001 tegen de strikte technische voorwaarden. Defense Technology en de groothandel die nu in de Amerikaanse documenten naar voren komen, waren de enige die aan deze eisen konden voldoen.

De overheid verdedigde bij de rechtbank de procedure en de - naar nu blijkt - gemanipuleerde criteria.

Bekijk hier de bekentenis

Lees hier meer over deze zaak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.