'Corruptie in het onderwijs houdt armoedeval in stand'

Corruptie in het onderwijs ondermijnt de politieke, economische en sociale ontwikkeling van een land en heeft een verwoestende uitwerking op het leven van leerlingen en hun ouders....

Van onze buitenlandredactie

Dat staat in het boekje Stealing the Future (Gestolentoekomst) dat de internationale organisatie voorcorruptiebestrijding Transparency International vrijdag heeftuitgegeven ter gelegenheid van de InternationaleAnti-Corruptiedag.

'Goede schoolboeken en goede cijfers mogen niet afhangen vanhet smeergeld dat de onderwijzer of directeur wordt toegestopt',verklaarde voorzitster Huguette Labelle. 'Onbemiddelde ouderskiezen er dan misschien liever voor hun kinderen te eten tegeven. Zo groeit een hele generatie op zonder onderwijs en wordtde armoedeval in stand gehouden.'

Corruptie bij de productie van schoolboeken en de bouw vanscholen berooft leerlingen van zaken die nodig zijn voor hunstudie. Corruptie bij de benoeming en promotie van leerkrachtenheeft tot gevolg dat het niet de bekwaamsten zijn die de jeugdopvoeden. Bovendien geeft corruptie in het onderwijs het slechtevoorbeeld aan een jongere generatie, aldus TransparencyInternational.

De organisatie draagt ook een oplossing aan: in Zambia bleekdat een actief toezicht door de ouderraad op de financiën vande school veel wanbeheer en fraude kan voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden