Corruptie-affaire Opel breidt zich uit als een olievlek

'Operatie tuinhuisje' neemt in Duitsland de vormen aan van een olievlek. Het gelijknamige team van politie en justitie in de deelstaat Hessen verdenkt inmiddels 244 personen van in totaal veertig bedrijven betrokken te zijn bij het laten uitvoeren van privé-bouwwerkzaamheden op kosten van de werkgever....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Bij Opel, de Duitse dochter van General Motors, heeft de corruptie ook de raad van commissarissen bereikt. Herbert Spohr, woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Darmstadt en het Sonderkommando Gartenhäuschen maakte dinsdagavond bekend dat twee voormalige toppers van Opel officieel in staat van beschuldiging zijn gesteld. Het betreft Ferdinand Beickler (72), de ere-voorzitter van het Opel-commissariaat, en Friedrich Lohr (68), voormalig chef ontwikkeling van het autoconcern en thans lid van de raad van commissarissen. Beiden zouden op rekening van Opel hun woning hebben laten verfraaien.

De ondernemingsraad van Opel in Rüsselsheim vreest door de slepende affaire ernstig imageverlies van het merk Opel en heeft zowel bestuur als commissarissen gesommeerd intern maatregelen te nemen. De commissarissen komen daarvoor op 20 juli in spoedberaad bijeen. Volgens OM-woordvoerder Spohr hebben in totaal 65 medewerkers van Opel het concern tot nu toe een schade berokkend van elf miljoen mark.

De kern van de affaire, die eerder deze maand naar buiten kwam door het op non-actief stellen van Opel-bestuurslid Enderle (uitvinder van de lean production) is eenvoudig: hoger personeel van Opel is vermoedelijk gesmeerd door talrijke aannemers. Dure geschenken, exotische reisjes, maar vooral het uitvoeren van privé-verbouwingen in ruil voor winstgevende bouwopdrachten van het Opel-concern. Justitie meent verder dat minstens zestig huizen compleet nieuw zijn gebouwd ten behoeve van Opel-managers.

De kosten van het omkopen werden in rekening gebracht bij Opel zelf door simpelweg de rekening met enkele procenten te verhogen. De verantwoordelijke Opel-controleurs tekenden blind.

In Darmstadt werd dinsdag tevens bevestigd dat een vorige week in Detroit om het leven gekomen GM-manager werd verdacht van het aannemen van steekpenningen. De man, voorheen werkzaam bij Opel, heeft zich zelf van het leven beroofd.

Een van de verdachte bedrijven is Hochtief, het op een na grootste bouwconcern van Duitsland. Gisteren werden op het hoofdkantoor in Essen twee directieleden op non-actief gesteld. Zij worden ervan verdacht Opel-orders met onoirbare middelen in de wacht te hebben gesleept. Ook Philipp Holzmann, Duitslands grootste aannemer, staat op de verdachtenlijst. Pikant is dat de te hoge bouwrekeningen vooral betrekking hebben op de Opel-vestiging in Eisenach (ex-DDR), Europa's modernste autofabriek, waarin de Duitse overheid miljarden subsidie heeft gestoken.

In Duitsland wordt 'operatie tuinhuisje' al lang niet meer gezien als een exclusieve Opel-affaire. Er verschijnen steeds meer verhalen van bedrijven (Mercedes, Siemens) waarvan het management gevoelig zou zijn voor steekpenningen. President Hans-Olaf Henkel van het Verbond van de Duitse Industrie (BDI) lanceert daarom opnieuw zijn idee over een 'gedragscodex' voor het Duitse bedrijfsleven.

Henkel, voormalig IBM-manager, verklaarde onlangs dat de Amerikaanse industrie veel strengere regels hanteert en dat de Duitsers daaraan een voorbeeld moeten nemen. Zijn collega Roth van de verenigde bouwondernemers beklaagde zich eerder dit jaar over 'de wat lossere zeden' in de bouwbranche. Corruptie, aldus Roth, kon in het Duitse bedrijfsleven niet langer worden uitgesloten.

Naar aanleiding van de aanhoudende corruptieverhalen heeft de universiteit van Göttingen een internationale top-vijftig opgesteld van de meest gevoelige landen. Duitsland staat niet onderaan, maar met stip op de 29ste plaats, vier plaatsen boven Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden