Corrupte Haagse agent Amine A. veroordeeld tot 4 jaar cel

Amine A., de van corruptie beschuldigde 29-jarige politieagent uit de eenheid Den Haag, is dinsdag veroordeeld tot 4 jaar celstraf. Hem wordt schending van zijn ambtsgeheim en lidmaatschap van een criminele organisatie verweten. De rechtbank acht bewezen dat A. bij herhaling informatie uit de politiesystemen over hennepkwekerijen aan een criminele vriend heeft doorgespeeld. Tegen A. was 5 jaar cel geëist.

null Beeld anp
Beeld anp

De voormalig hoofdagent van het wijkteam Waddinxveen/Zuidplas heeft die informatie in 2016 doorgegeven aan zijn vriend Yassine H., aldus het vonnis. H. haalde vervolgens de kwekerijen samen met anderen leeg, voordat de politie daar een inval deed. Yassine H., tegen wie 4 jaar gevangenis werd geëist, is veroordeeld tot 3,5 jaar cel.

'Modelagent'

Amine A., die bij de politie bekendstond als een goede, fanatieke 'modelagent', oogstte met zijn corrupte handelen veel media-aandacht als gevolg van een WODC-rapport over corruptie bij de politie. Daarin werd geconcludeerd dat agenten met een migratieachtergrond relatief vaker corrupt zijn als gevolg van hechte familie- en vriendschappelijke banden waarbij vrienden of familie relatief vaker crimineel blijken, en dat die loyaliteit doorgaans sterker is dan de loyaliteit jegens de Nederlandse rechtsstaat. Het OM wilde met de eis van 5 jaar cel laten zien dat corruptie niet wordt getolereerd.

Over de waarom-vraag wil A. uitsluitend verklaren dat hij zijn vriend Yassine geheime informatie verstrekte 'omdat die erom vroeg'. Op de vraag wat Yassine met die informatie wilde, antwoordde A: 'Dat weet ik niet. Dat heb ik niet gevraagd. Dat had ik wel moeten doen en dat is stom.' En vervolgens, na eindeloos doorzagen van de rechters: 'Misschien wilde ik het niet weten.'

Cultuurverschillend

Ook bij de behandeling van zijn persoonlijke omstandigheden - 'niemand vertrouwt me meer'- kwam niet aan de orde wat A. als modelagent het criminele pad op dreef. De politie heeft inmiddels een onderzoek gelast naar de redenen waarom agenten lekken. Korpschef Erik Akerboom zei onlangs in een interview met de Volkskrant dat hij het belangrijk blijft vinden dat meer agenten met een migratieachtergrond deel uitmaken van de politie. Nu blijkt dat cultuurverschillen hun soms parten spelen, wil hij daarop anticiperen, onder meer middels bredere screening en 'bijvoorbeeld een buddysysteem' - Akerboom wil dat agenten erover kunnen praten als zij door contacten worden benaderd om hun beroepseer te schenden, zodat hun loyaliteit vooral bij de politie komt te liggen.

Waaróm heeft Amine A. geheime informatie naar een criminele vriend gelekt? 'Ik ben alles kwijt. Niet alleen mijn werk, maar ook privé'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden