Corrie verdient 2.600 euro en heeft een leaseauto van de zaak. Is dat genoeg?

Werkvoorbereider bouwbedrijf 2.600 euro bruto (40 uur)

Een bouwplaats in Alphen aan den Rijn Beeld anp
Een bouwplaats in Alphen aan den RijnBeeld anp

Dilemma

Corrie (26) is een aanpakker. Nadat zij op haar 16de haar mbo-opleiding bouwkunde had afgerond, is zij direct aan de slag gegaan als timmerman. Inmiddels werkt Corrie tien jaar in de bouw. De laatste vijf jaar was zij bij diverse bouwbedrijven werkvoorbereider.

Kort gezegd is Corrie dus regelneef. Ze plant, onderhoudt het contact met onderaannemers, stuurt eigen timmermannen, loodgieters en schilders aan, brengt offertes uit en berekent wat dat hele gebeuren gaat kosten.

Sinds een jaar doet zij dat bij een middelgroot bouwbedrijf, waar zij middelgrote projecten begeleidt: flinke renovatieprojecten en de bouw van huizen, kleine huizenblokken en kleinere kantoren. Ze verdient 2.600 euro en heeft een leaseauto van de zaak. Is dat genoeg?

Advies

'Na een beroerde tijd zit de bouw weer in de lift', zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. 'Vaklieden zijn zeer gewenst en je kunt dus onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Salarisverhoging behoort bijna zeker tot de mogelijkheden.'

Lekkere binnenkomer voor Corrie, al verschillen de adviseurs van mening over hoeveel zij zou moeten verdienen. Sec gekeken naar de functie werkvoorbereider zou Corrie volgens Van den Berg wel 3.000 euro kunnen vragen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de regio waar zij werkt. (De Randstad boert nu eenmaal beter.)

Hans van der Spek van Berenschot schat Corries salaris, gelet op de grote vraag naar personeel nu en haar werkervaring, nog hoger in. 'Jaarlijks onderzoeken wij de arbeidsvoorwaarden in de bouw. Op basis daarvan zou 3.400 euro een marktconform salaris zijn.'

Dat is stukken meer dan wat de cao voorschrijft, blijkt uit het advies van Peter van der Eijk van vakbond CNV. Hij vermoedt dat Corrie werkvoorbereider is op niveau 4. Daarbij hoort een loon van tussen de 2.346 en de 3.169 euro. 'U zit nu dus in de goede loongroep, al vraag ik me af of uw ervaring voldoende is meegenomen toen u een jaar geleden in dienst trad', zegt Van der Eijk. 'Dat is vaak een kwestie van onderhandelen en daar heeft u zelf bijgezeten.'

Maar er zit meer in het vat, ook volgens Van der Eijk. Omdat Corrie vaklui aanstuurt, zou dat haar wel eens recht kunnen geven op een hoger salaris. Is zij voor hen puur het aanspreekpunt op kantoor of heeft ze leiding en verantwoordelijkheid over deze groep, vraagt hij zich af. In dat geval zou Corrie tussen de 2.664 en 3.650 euro moeten verdienen.

Bespreek jouw perspectief en jouw salaris, adviseert Van den Berg. En is loonsverhoging noch functieverzwaring aan de orde, dan loont het volgens hem 'je licht op te steken bij andere bouwbedrijven'. 'Misschien krijg je bij een wat kleinere organisatie wel meer bevoegdheid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden