Corrie en de grote brokken * * * *

Aantrekkelijk en aanstekelijk spel van Van Binsbergen die doet waar ze goed in is: mooie muziek maken.

TIM SPRANGERS

Corrie en de Grote Brokken, door Corrie van Binsbergen. Morgen in Den Haag (De Regentes), 6/10 in Amsterdam (Bimhuis), 8/10 in Breda (Chassé), 10/10 in Enschedé (Jazzpodium Drienerlo). Voor meer data: corrieendegrotebrokken.nl 8/9, De Veste, Delft. Tournee t/m 15/10. bigtop.nl

Rampampam, rampampam, rampampam. Vrolijk deinst de wals als een rustig bewegend paardje in de draaimolen. Even daarvoor klinkt een vette rockgroove, vernuftig verlengd door een strakke blazerssectie. En een paar minuten eerder is de liefde uitgebreid bezongen in rake woorden. Zo'n bezopen mix, dat kan maar één ding betekenen: Corrie van Binsbergen is begonnen met De Grote Brokken, deel vier.

Vijfentwintig jaar geleden fronste menigeen de wenkbrauwen bij de zogenaamde jazz van de gitariste. Helemaal toen ze tien jaar later De Grote Brokken, een twaalfkoppig orkest, presenteerde. Bob 'Raggende Manne' Fosko in een jazzband? En wat moet jazz op al die poppodia? Belachelijk. Al snel bleek vooral de menseigen obsessieve categoriseringsdrang de schuldige te zijn, niet Van Binsbergen, die met groots enthousiasme en een onmetelijke dosis originaliteit en kwaliteit gewoon lekker doet waar ze goed in is: mooie muziek maken.

En dan nu dus het vierde deel, na een jarenlange stilte. Het revolutionaire is er inmiddels af, maar de bekende successtukken in de 'best of' concertreeks zijn nog net zo feestelijk als voorheen. De pompende ritmesectie, scheurende gitaarpartijen (van Wouter Planteijdt), het gelaagde kwartet blazers en de kleuringen van vibrafoon/marimba/keyboards; het matcht explosief met de theatrale vocalen van Bob Fosko en Beatrice van der Poel.

Humor was en is een wezenlijk onderdeel van De Grote Brokken. De maffe geluidjes en samples van toetsenist Dionys Breukers zijn volop aanwezig, en eigenaardig zijn de contrasten tussen tekst en geluid. 'Liefde is de grootste straf die God ons heeft gegeven, maar wie niet weet wat liefde is heeft nooit iets aan zijn leven'. Waarheid als een koe, maar het klinkt kolderiek dankzij de bulderende Fosko in deze carnavaleske muzikale context. Ook het Zappiaans zappen tussen stijlcitaten klinkt zowel vertrouwd als ongeëvenaard. Soms een raggende ska-beat, dan weer een prachtig, filmisch klankveld, het kan allemaal. Daarbij wordt er simpelweg lol gemaakt op het podium en je ziet de muzikanten opgaan in de fijne arrangementen. Dat hoor je niet alleen in de grote dynamiek, het maakt Corrie en de Grote Brokken vooral een ervaring die je moet beleven. Ze spelen en acteren aanstekelijk.

Bewonderenswaardig is de vindingrijke drummer Yonga Sun, die de geblesseerde Arend Niks tijdens deze tour vervangt. Zijn lenige riffs vinden weinig weerga in Nederland.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden