Correspondent Sterre Lindhout: 'Sfeer rond G20 in Hamburg voelt als stilte voor de storm'

Hamburg maakt zich op voor de ontvangst van alle wereldleiders voor de G20 die morgen begint, maar ook voor de komst van mogelijk 100 duizend demonstranten naar de Duitse stad. Volkskrantcorrespondent Sterre Lindhout kwam gisteren aan in de stad. We bellen met haar.

Demonstranten komen aan bij het treinstation in Hamburg met een spandoek waarop staat: 'De oorlog begint hier'. Beeld EPA
Demonstranten komen aan bij het treinstation in Hamburg met een spandoek waarop staat: 'De oorlog begint hier'.Beeld EPA

Hoe ligt de stad er op het moment bij?

De sfeer in de stad voelt als de stilte voor de storm. Inwoners ontvluchten de stad, terwijl 15 duizend agenten en tussen de 50 en 100 duizend demonstranten zich juist in de stad verzamelen. Toen ik gisteren met de trein aankwam, zag ik langs het spoor overal prikkeldraad en op het station werden reizigers lukraak gecontroleerd door de politie.

Ik slaap zelf in de traditioneel linkse wijk 'Altona Altstadt' waar vannacht constant een politiehelikopter overvloog. De mensen bij wie we slapen is in twee brieven van school op het hart gedrukt hun zoon vrijdag niet naar zijn klas te brengen. De helft van alle kinderen uit zijn klas zou inmiddels de stad al hebben verlaten. Winkels in Hamburg hebben de ramen gebarricadeerd en auto's worden buiten de stad geparkeerd.

Hoe reageren de inwoners van Hamburg op al deze voorzorgsmaatregelen?

Mensen zijn nerveus, maar vinden de maatregelen ook wel overdreven. Ze beschouwen het gedrag van de politie als provocerend. De lokale pers zond bijvoorbeeld een interview uit met een hoge politiechef die wapens als bommen en katapulten liet zien die eerder waren aangetroffen tijdens huiszoekingen. De boodschap van de politie was: in de Hamburgse kelders ligt nog veel meer. Afgelopen dinsdag was een evenement in de Hamburgse traditie van massen-korner - een woord dat refereert naar het gezamenlijk drinken van een biertje op een straathoek. Ook hier kwam de politie langsrijden met waterkannonen.

Wie komen er allemaal op de demonstraties af?

Er zijn veel verschillende soorten demonstraties die verschillende mensen aan trekken. Aan de ene kant heb je groepen die tegen allerlei dingen protesteren zoals neoliberalisme, gentechnologie, of grootmachten. Dan heb je ook groepen met een duidelijk oogmerk, een 'one issue'-groep, dit zijn vaak radicaal linkse groepen. Ze noemen zichzelf het Schwarzer Block (zwarte blok) omdat ze altijd in donkere kleren gekleed gaan. Vanavond houden ze de demonstratie 'Welcome to hell' waarbij 5000 demonstranten worden verwacht. Daarnaast heb je ook nog buitenlandse demonstranten die hier komen om bijvoorbeeld tegen Poetin en Erdogan te demonstreren, omdat ze dat niet in hun eigen land kunnen. Tegen Trump protesteert bijna iedereen.

Politieagenten bij het treinstation in Hamburg. Beeld EPA
Politieagenten bij het treinstation in Hamburg.Beeld EPA

Hamburg staat bekend als een links, activistisch bolwerk, waarom heeft Merkel deze stad gekozen voor de G20?

De beslissing wordt gezien als omstreden en provocatief, en er is geen duidelijke reden voor. Aanleiding zou de onlangs geopende Elbphilharmonie kunnen zijn, een concertzaal waar de gasten morgen zullen dineren en een concert bijwonen, met onder andere een uitvoering van de negende symfonie van Beethoven, dat sinds enkele jaren wordt gezien als het EU volkslied.

Waar is Duitsland bang voor?

Duitsland heeft een lange traditie van geweld tussen linksradicalen en de politie. Traditioneel klopt de media dit geweld op, maar nu zit er wel iets achter: de linkse scene spreekt van het grootste zwarte blok in jaren, met ongeveer 8000 demonstranten die bereid zijn tot geweld. Gevreesd wordt voor massale gevechten, demonstranten die door de linies treden of vluchtroutes blokkeren. Tegelijkertijd wordt er ook rekening gehouden met aanslagen, je ziet bijvoorbeeld door de stad betonblokken die auto's moeten tegenhouden.

Lees meer over de G20

Live - Trump zal in rede benadrukken dat 'westerse beschaving op het spel staat'
Het bezoek vandaag van de Amerikaanse president Trump aan Polen vormt de opmaat voor zijn deelname morgen aan de top van de G20 in Hamburg. We volgen het bezoek, maar ook de voorbereidingen op de G20, op de voet in dit liveblog.

De politieke nachtmerrie van Merkel?
Het klinkt als het script voor een politieke nachtmerrie: Trump, Poetin en Erdogan tegelijk ontvangen, minder dan drie maanden voor je herverkozen wilt worden als bondskanselier van Duitsland. (+)

Trump bezoekt eerst Polen: gebaar van solidariteit of wil hij wig drijven tussen Europese landen?
President Trump, die zijn Europese reis in het dwarse Polen begint, heeft nauwelijks interesse in de rol van leider van de westerse wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden