Correspondent Al Jazeera moet weg uit Peking

De Chinese regering heeft de Arabische satellietzender Al Jazeera gedwongen zijn post in Peking te sluiten. De maatregel is waarschijnlijk het gevolg van een kritische documentaire over China's strafkampen.

SHANGHAI - Het is voor het eerst in vele jaren dat Peking buitenlandse media zo aanpakt. Volgens waarnemers is de straf bedoeld als waarschuwing aan de buitenlandse media in de aanloop naar een cruciale leiderswisseling in het najaar. Die wordt gemarkeerd door spanning in de top van de communistische partij na het afzetten van Bo Xilai, een politicus die een van de machtigste mannen van China wilde worden.


Volgens de buitenlandse journalistenvereniging in Peking is de uitzetting 'het meest extreme voorbeeld van een recent patroon waarbij getracht wordt correspondenten te censureren en te intimideren via hun visum'.


Vorige week werden enkele correspondenten die de affaire van de blinde activist Chen volgen, gewaarschuwd dat ze problemen kunnen krijgen. De laatste keer dat een buitenlandse correspondent werd uitgezet was in 1998, toen een Japanse journalist werd beschuldigd van het ontvreemden van economische geheimen.


Peking liet rond de Olympische Spelen van 2008 weten dat de persvrijheid verbeterd zou worden. Maar in de praktijk is die vrijheid vaak verminderd. Onrustige Tibetaanse gebieden zijn bijvoorbeeld vorig jaar weer ontoegankelijk geworden. Buitenlandse journalisten worden door de dominante conservatieven in de partij en het veiligheidsapparaat nog steeds gezien als spionnen en onruststokers, aldus een jurist in Shanghai.


De hoofdredactie van Al Jazeera verklaarde dinsdag teleurgesteld te zijn. Volgens Salah Negm, de hoofdverantwoordelijke voor het Engelstalige nieuws, heeft correspondent Melissa Chan sinds 2007 'eersteklas werk geleverd'. Buitenlandse correspondenten in China behoren net zozeer onbelemmerd te kunnen werken als journalisten van Chinese staatsmedia dat kunnen wanneer ze naar het buitenland worden uitgezonden, aldus Negm.


De autoriteiten in Peking hebben geen specifieke reden gegeven waarom Al Jazeera niet meer welkom is. Chan, een Amerikaanse die sinds 2007 in China werkt, was zelf niet rechtstreeks betrokken bij de documentaire over de strafkampen die in november vorig jaar werd uitgezonden. Al Jazeera, dat betaald wordt door de regering van het oliestaatje Qatar, is het eerste redelijk onafhankelijk opererende televisienetwerk in de Arabische wereld.


De reportage was door het televisiestation buiten China geproduceerd, waarschijnlijk met hulp van dissidentengroepen. Mogelijk was ook de Falun Gong, een in China verboden geestelijke beweging, daarbij betrokken. De Falun Gong ageert al jaren tegen detentie en mishandeling van leden van de beweging in gevangenissen en zogenoemde 'heropvoedingswerkkampen'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden