Corpsballen-tv

Vanavond treedt Reinout Oerlemans weer aan in Wedden dat. Zijn optreden in die RTL 4-show viel me tot nog toe niet mee....

Cornald Maas

De tv-corpsballen zijn in opmars. De aardappel in de keel scoort, de spuuglok en het frisgewassen overhemd ook. Ze storten zich, met gematigd grote bek, op tv-amusement. Maar leveren zich nooit volledig uit. Een man noemen ze een 'vent', een vrouw een 'kippetje', de afscheidsgroet is 'de rozen!' of 'salut!'. Jiskefet weet niet wat het met de lullo-parodie in gang heeft gezet.

Quote-hoofdredacteur Jort Kelder komt er - kippetje bij de hand - rond voor uit dat hij rijk wil worden. Maar hij is, bewijst hij op AT5, nog wél een pittige vragensteller. RTL-host Beau van Erven Dorens kan de minachting voor zijn gasten nauwelijks onderdrukken. Een chocola-deskundige lachte hij laatst vierkant uit. En onlangs maakten Bas van Werven en Romek van Thiel hun tv-debuut. Ze zijn de presentatoren van het van de Vlaamse tv gekochte Schalkse Ruiters. Daarin raadt een publiekspanel, bijgestaan door een Bekende Nederlander, of reportages waar zijn of niet. Van Werven en Van Thiel, elke vrijdag bij RTL 4, vormen een zelfgenoegzaam stelletje. Uitgestreken gezichten, flauwe imitaties, flirts met camp. Ze doen de Studio Sport-tune na. Of lachen, na een polonaise die ze zelf in gang hebben gezet, Belgen uit. Van Werven roept, in Michiel Romeyn-joggingpak, in een als komisch bedoeld filmpje, 'lekker wijf' naar een meisje. Zinnige vragen weten ze intussen niet te stellen. Aan SP-voorman Jan Marijnissen: 'Socialisme, wat is dat nou?' Van Werven: 'Deze reportage is volledig uit de lucht gesneurd.' Van Thiel krijgt de slappe lach. Marijnissen weet er niet goed raad mee.

Van Werven en Van Thiel verschillen van postuur, maar zijn verder volkomen inwisselbaar. Als je je ogen dichtknijpt, heb je geen idee wie van de twee het woord voert. Het zal ze geen fuck kunnen schelen: tv-corpsballen zitten er alleen maar ter meerdere eer en glorie van zichzelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden