Column

Corporaties komen van Mars, Blok van Venus

Als het aan minister Blok (Wonen) ligt, kan Nederland probleemloos de hele bevolking van Fallujah (275 duizend zielen) huisvesten. En als de Syrische vluchtelingen met vierpersoonshuishoudens hier komen, kunnen die van Homs (200 duizend) daar nog bij.

Minister Stef Blok. Beeld ANP
Minister Stef Blok.Beeld ANP

De corporaties kunnen volgens zijn berekeningen - en hij is degene die de ruimte daarvoor bepaalt - bij deze lage rente 37 miljard euro lenen. Hiermee kunnen ze tot 2020 245 duizend extra huurwoningen van 1,5 ton per stuk neerzetten.

Omdat er volgens het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) behoefte is aan honderdduizend sociale huurwoningen, waarin de huidige vluchtelingenstroom is inbegrepen, kunnen er nog 145 duizend bij worden gebouwd voor extra opvang. 'De bouwsector moet een keer uit de klaagstand en aan de slag', zo zei de minister die desnoods zelf bereid lijkt op zaterdag bij de betonmolen te gaan staan. Nu is Blok niet bepaald de idealist die binnen het kabinet zijn nek uitsteekt voor de vluchtelingen. Hij is wel degene die de corporaties moet overtuigen dat ze geen reden hebben om te blijven zeuren over de verhuurdersheffing, de belasting die zij sinds 2013 moeten betalen om de rijksbegroting op orde te houden.

Vorige week publiceerden de corporatie Aedes met de VNG en de woonbond een rapport waarin juist werd betoogd dat als gevolg van deze heffing, die al is opgelopen tot 1,7 miljard euro, zelfs bij de huidige vraag nooit voldoende sociale huurwoningen kunnen worden gebouwd.

Dat baseerden ze op grond van een berekening van het Coelo (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) in Groningen. Dat heeft een heel ander sommetje gemaakt. Daarin staat de leencapaciteit van de corporaties niet centraal, maar de hoogte van de huren. Blok kan zoveel sociale huurwoningen bijbouwen als hij wil, maar dat heeft alleen zin als zij ook betaalbaar zijn voor de groep waarvoor ze zijn bedoeld: de lage inkomens. En dat is volgens het Coelo niet het geval.

Als de corporaties doen wat Blok zegt, moeten de huren fors omhoog, helemaal als in de toekomst de rente zou stijgen. Dat zou de overheid kunnen bijpassen door de huurtoeslagen weer te verhogen, maar dan moet de verhuurdersheffing ook weer verder omhoog, want het kabinet wil er niet op achteruitgaan.

Het lijkt heel veel op een 'de corporaties komen van Mars, Blok van Venus'-discussie. Terwijl de corporaties moord en brand schreeuwen doet Blok of er geen vuiltje aan de lucht is. Misschien hoopt de minister dat de buitenwacht concludeert dat de waarheid ergens in het midden ligt. Dan hoeft hij niets te doen. Want een half miljoen extra Syrische vluchtelingen opvangen lijkt zijn laatste doel.

Of zijn collega Lodewijk Asscher moet zo snel enkele honderdduizenden riante banen voor ze kunnen creëren, dat ze geen huurtoeslag nodig hebben.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden