Corporatiedirecteur geeft meer inzicht in salaris

De salariskosten van een corporatiedirecteur stegen in 2005 met bijna 4 procent naar 192 duizend euro. Ontslagvergoedingen en interimmers raken in zwang....

De boekhouder bij woningcorporatie De Alliantie heeft alle zeilen moeten bijzetten om de salariskosten van zijn directeur uit te leggen. Toen de Volkskrant vorig jaar naar het inkomen van Jim Schuyt informeerde, had de corporatie het bedrag van 187 duizend opgegeven, waarmee de directeur rond de dertigste plaats op de ranglijst uitkwam. In de ranglijst over 2005 prijkt Schuyt plots met een bedrag van 297 duizend euro op de tweede plaats, op gepaste afstand overigens van grootverdiener Erik Staal van Vestia.

Het inkomen van de Alliantie-directeur is wel enigszins gestegen, zegt Schuyt. Maar de stijging wordt vooral veroorzaakt doordat de corporatie heeft zitten schuiven met kostenposten. Zo werden in 2004 nog enkele posten (zoals pensioenen) buiten beschouwing gelaten. ‘De Alliantie gebruikt mooie woorden om te verhullen dat ze vorig jaar fouten hebben gemaakt’, zegt een accountant van een gerenommeerd kantoor, die de toelichting van de corporatie heeft bestudeerd.

De Alliantie is niet de enige corporatie die worstelt met de richtlijnen voor publicatie van salarissen. In de jaarverslagen reppen de corporaties over zes verschillende regelingen over openbaarheid van salarissen. ‘Corporaties doen net alsof het heel ingewikkeld is’, zegt de accountant. Maar er is maar een richtlijn waaraan zij zich moeten houden: de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens, WOPT. ‘Die regeling is duidelijk: een corporatie moet alle kostenposten meetellen.’

De onduidelijkheid waarmee sommige corporaties de salarissen verantwoorden, maakt het lastig te bepalen of en hoeveel het gemiddelde inkomen van een corporatiedirecteur is gestegen. Het goede nieuws is echter dat corporaties in jaarverslagen al veel meer informatie verstrekken dan vorig jaar.

Van de 50 corporaties hadden er vorig jaar slechts 25 informatie in hun jaarverslag staan en waren er 20 bereid desgevraagd een mondelinge toelichting te geven. Dit jaar weigert alleen Vitalis gedetailleerde informatie te publiceren, maar de Amersfoortse corporatie meldt er wel bij dat het inkomen zich onder het nieuwe salaris van de minister president (158 duizend euro) bevindt.

Volgens de nieuwe wet moeten alle inkomens hoger dan deze ‘Balkenende-norm’ worden gepubliceerd; dus ook als het andere medewerkers betreft. Zo meldt Rochdale de ontslagvergoedingen van vijftien medewerkers, variërend van 178 tot 484 duizend euro, die het bedrijf tezamen vier miljoen euro kosten. Bij Portaal werken naast de directeur nog drie functionarissen die tussen de 174 en 240 duizend euro verdienen.

Portaal was vorig jaar ook nog 350 duizend euro kwijt aan het inhuren van een interim-manager, nadat de directeur de laan was uitgestuurd. Aangezien de tarieven van interim-managers moeilijk zijn te vergelijken met salariskosten van directeuren in vaste dienst, is het inkomen van Portaal niet opgenomen in de toptien van corporatiesalarissen. Ook bij twee andere corporaties, Corporatieholding Friesland en Staedion, is een interim-manager actief.

Acht corporatiedirecteuren wisten vorig jaar een gouden handdruk binnen te halen. Twee bestuurders van SWS uit Eindhoven staan met een miljoen euro per persoon bovenaan. Ook bij Corporatieholding Friesland (drie bestuurders) en Het Oosten, Wooncom en de Woonplaats werden afscheidsbonussen uitgedeeld. De bedragen tellen niet mee in de salarislijst.

Als deze ruis uit de salarissen is gehaald, is te bepalen hoeveel een directeur verdient. Een doorsnee voorzitter van de raad van bestuur bij corporatie kostte vorig jaar aan salaris, premies, vergoedingen en lease-auto’s 192 duizend euro; een stijging van 3,8 procent ten opzichte van 2004.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden