Corporatie wil panden Wallen kopen

Woningbouwcorporatie Ymere voert gesprekken met vastgoedhandelaar Dirk Holtman over de verkoop van een aantal van zijn prostitutiepanden op de Amsterdamse Wallen....

ANP

Het zou gaan om meerdere panden, onder meer op het Oudekerksplein. Volgens de zegsvrouw bevinden de gesprekken zich in een ‘pril stadium’ en is de gemeente geen partij in een eventuele verkoop. ‘Maar mocht het tot een deal komen, dan juichen wij dat toe.’

De firma van Holtman, Holtman International Builders, bezit meerdere panden in de bekende hoerenbuurt. Sommige daarvan verhuurt het bedrijf aan derden, die ze dan weer doorverhuren aan prostituees. Zowel Holtman als Ymere wilde vrijdag geen commentaar geven.

De gemeente Amsterdam is al enige tijd bezig met het opschonen van de Wallen. Om gedwongen prostitutie en het witwassen van geld tegen te gaan, wil zij het aantal koffieshops, prostitutieramen en louche cafés in de hoerenbuurt verminderen.

Daartoe is de hoofdstad onder meer betrokken bij het opkopen van gebouwen in de wijk. In september nog kocht NV Stadsgoed, een dochteronderneming van woningcorporatie Het Oosten, voor 25 miljoen euro achttien prostitutiepanden met samen 51 ramen van seksbaas Charles Geerts. Daarin zitten nu modeateliers.

Bij de overeenkomst met Geerts stond Amsterdam garant voor een bedrag van maximaal 15 miljoen euro voor het geval de waarde van de prostitutiepanden zou dalen wanneer zij een andere bestemming zouden krijgen. Volgens de gemeentewoordvoerster is dat bij een eventuele deal met Holtman niet het geval.

De hoofdstad pakt malafide ondernemers op de Wallen ook aan met behulp van het bureau Bibob, dat controleert of bedrijven vergunningen niet misbruiken voor criminele activiteiten en de gemeente eventueel kan adviseren een licentie in te trekken. De zegsvrouw liet weten dat Holtman geen onderwerp is van zo'n onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden