Corporatie wil mensen gedwongen laten verhuizen naar andere sociale woning

De strikte Nederlandse huurbescherming moet worden versoepeld in de strijd tegen de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen in Amsterdam en andere populaire woningmarkten. Daarvoor pleit de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot.

Bij Stadgenoot, met ruim dertigduizend woningen in Amsterdam, heeft de gemiddelde nieuwe huurder veertien jaar op de wachtlijst gestaan op het moment dat hij een huis accepteert. Beeld Arie Kievit / de Volkskrant
Bij Stadgenoot, met ruim dertigduizend woningen in Amsterdam, heeft de gemiddelde nieuwe huurder veertien jaar op de wachtlijst gestaan op het moment dat hij een huis accepteert.Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Bestuurder Marien de Langen wil huurders in de toekomst een 'wooncontract' kunnen aanbieden. Zo'n contract geeft niet langer recht op een specifieke woning, maar wel op 'passend' wonen. Als inkomen of gezinssamenstelling wijzigt zou dat kunnen betekenen dat een huurder verplicht wordt een kleiner, duurder of goedkoper huis te accepteren. Zo'n verdere flexibilisering van het huurrecht stuit onder wetenschappers en huurdersorganisaties op stevige bezwaren.

Bij Stadgenoot, met 30 duizend woningen een van de grote corporaties in Amsterdam, komen jaarlijks zeer weinig woningen vrij, terwijl de wachtlijsten erg lang zijn. Gemiddeld krijgen de huizen van Stadgenoot slechts eens in de twintig jaar een nieuwe bewoner. Eenderde van de vrijgekomen huizen gaat naar huurders met een urgentieverklaring (vluchtelingen of mensen met medische nood). Reguliere huurders komen gemiddeld pas na 14 jaar op de wachtlijst aan een woning.

Huurwoning te groot? Verplicht verhuizen

De doorstroming van sociale huurwoningen in Amsterdam stokt, onder meer doordat mensen in te grote huizen blijven wonen. Gedwongen verhuizen is volgens woningcorporatie Stadgenoot de oplossing. Maar niet iedereen is het daarmee eens eens. (+)

Logische oplossing

Bijbouwen van huizen lijkt de meest logische oplossing om de lange wachtlijsten weg te werken. Maar door geld- en ruimtegebrek lukt dat onvoldoende. En dat terwijl 'duizenden' relatief grote woningen van Stadgenoot worden bewoond door één persoon, zegt Marien de Langen. 'We zouden veel meer mensen kunnen huisvesten als in die huizen gezinnen wonen.' Daarom wil hij dus de mogelijkheid krijgen, huurders die te groot wonen in een kleiner huis onder te brengen.

Op veel enthousiasme van huurdersvereniging Woonbond hoeft De Langen niet te rekenen. Directeur Ronald Paping vindt dat er recent al te veel maatregelen zijn genomen om mensen die 'niet passend' wonen via hogere huur tot verhuizen te motiveren. 'Het probleem van Stadgenoot is reëel, maar ik ben toch huiverig', zegt ook hoogleraar woningmarkt Johan Conijn (UvA). 'We zien dat de flexibiliteit op de arbeidsmarkt mensen al onzeker maakt, als je daar nog onzekerheid over wonen aan toevoegt doe je huurders heel wat aan.'

De Langen vindt dat zijn plan juist wel zekerheid biedt. 'Alleen zekerheid van wonen, niet van een specifieke woning.' Hij erkent dat het 'woonrecht' praktisch nog heel wat haken en ogen heeft, maar hoopt erg dat een nieuwe minister voor Wonen die praktische vraagstukken in een volgend kabinet zal aanpakken.

Lees verder:

Huurhuis te groot? Verplicht verhuizen
Mee met Meryem, op bezoek bij een huis aan de Olmenweg in Amsterdam. 'Ik woon nu in Diemen in een vrijesectorhuurwoning voor 1.100 euro per maand. Elk jaar wordt het duurder, maar ik kan het nog betalen.' Aangezien ze geen haast heeft, wil ze de 23 jaar wachttijd die ze sinds 1994 bij Woningnet heeft opgebouwd niet te snel opgeven. 'Als ik accepteer, ben ik die wachttijd kwijt, dus ik moet wel iets heel goeds vinden.' (+)

Baas in je eigen huurhuis

Sloop leek onvermijdelijk in de Haagse Roggeveenstraat. Toen sloegen de bewoners de handen ineen en vormden een coöperatie die de geliefde straat opkocht. De panden met elkaar opknappen is wel rendabel. (+)

Geldvraag
Mijn sociale huurwoning in de Amsterdamse Pijp is de afgelopen vijf jaar 30 procent duurder geworden. Word ik de stad uit gejaagd? (+)

Microwoning in opkomst
Onder druk van hoge huren en huizenprijzen gaat de stadsbewoner weer kleiner wonen. Het eenkamerappartement van minder dan 40 vierkante meter rukt op in de Randstad, al roept het wonen in zulke 'hokken' ook weerstand op. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden