Corpo celeste, Witness, Mission: Impossible III, Shifty

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Berend Jan Bockting
Yle Vianello als Marta in Corpo celeste Beeld
Yle Vianello als Marta in Corpo celesteBeeld

Corpo celeste (Alice Rohrwacher, 2011)
Arte, 22.45-00.25 uur
Dit fijngevoelige debuut van de Duits-Italiaanse Alice Rohrwacher, wier tweede film Le Meraviglie vanaf volgende week in de filmtheaters is te zien, werd vier jaar geleden tijdens de première in Cannes veelvuldig vergeleken met de naturel cinéma van de gebroeders Dardenne. Daar zit wat in: het verhaal over de bijna-13-jarige Italiaanse Marta (overtuigend gespeeld door Yle Vianello, haar enige rol tot nu toe), die na tien jaar in Zwitserland te hebben gewoond met haar moeder en zus terugkeert naar het zuiden van Italië, wordt zonder veel opsmuk verteld, in fraai grauwe, grofkorrelige beelden.

Maar Corpo celeste ('hemels lichaam') is ook een klassieke coming-of-age; Marta's eerste stappen richting volwassenheid gaan gepaard met voorbereidende lessen op het vormsel in de lokale katholieke kerk. Rohrwacher toont het hele gebeuren vrij strikt vanuit Marta's perspectief en creëert daarmee een prettig dromerige sfeer - het meisje weet niet goed wat haar in deze toch al zo turbulente levensfase allemaal overkomt. Het zij haar vergeven dat de katholieke symboliek daarbij hier en daar wat te vet wordt aangezet.

Witness (Peter Weir, 1985)
RTL 8, 20.30-22.45 uur
Witness was in de Verenigde Staten na de blockbuster Beverly Hills Cop de best bezochte film van 1985. De producent van de film was alsnog ontevreden: als hij had geweten van de concurrentie, beweerde hij, had hij de film later uitgebracht. Geen vreemde gedachte. De regisseur van Witness, de Australische filmer Peter Weir, maakt niet zo gek veel films, maar ze zijn het wachten doorgaans waard. De meeste waardering vergaarde hij voor zijn mediasatire The Truman Show (1998) en het zoete Dead Poets Society (1989), gevolgd door Picnic at Hanging Rock (1975). Ook Witness, de thriller waarmee hij zijn Hollywooddebuut maakte, behoort tot zijn beste werk. Weir combineert in de film typisch Amerikaanse thrillerelementen met een portret van de strenggelovige Amish-cultuur in de staat Pennsylvania. Hoofdrolspeler Harrison Ford is op dreef als rechercheur die onderzoek doet naar een moord waarvan een Amish-jongetje getuige was.

Mission: Impossible III (J. J. Abrams, 2006)
RTL 7, 20.30-23.00 uur
In het derde deel van de op een televisieshow uit de jaren zestig gebaseerde filmserie Mission: Impossible, is Tom Cruise als geheim agent Ethan Hunt eigenlijk met zeer vervroegd pensioen, preluderend op een rustig leventje met zijn beeldschone verloofde Julia (Michelle Monaghan). Hij wordt de actieve dienst weer in gesleurd door überboef Owen Davian - een rol waarin Philip Seymour Hoffman de grenzen van het kwaad met satanisch genoegen ruimschoots overschrijdt. Na orgastische geweldsavonturen in Berlijn en het Vaticaan sleept de slechterik Julia mee naar Shanghai. Voor kijkers die wel tegen een stootje kunnen, is dit een bevredigende actiethriller, maar ook de liefhebbers van het wat subtielere acteren komen aan hun trekken, al was het maar doordat (naast de geniale Seymour Hoffman) Eddie Marsan meespeelt: de rij-instructeur from hell uit Mike Leighs Happy-Go-Lucky.

Shifty (Eran Creevy, 2008)
BBC 1, 01.25-02.55 uur
Sterke doch weinig geziene Britse achterbuurtfilm over een crackdealer op weg naar zijn ondergang. Of niet. Beweegt zich knap tussen de cartooneske gangsterwereld van Guy Ritchie en (familie)drama.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden