Coronel jubelt: Dit is legitiem, ze kunnen er niks aan doen

Uri Coronel kon een glimlach gisteravond niet onderdrukken nadat wereldkundig was geworden dat Louis van Gaal per medio 2012 de nieuwe algemeen directeur van Ajax wordt.

Uri Coronel verlaat de Arena gisteravond. Beeld anp

'Dit is volkomen legitiem', reageerde de vorig jaar vertrokken voorzitter triomfantelijk tegen De Telegraaf. 'De RvC mag een directie benoemen. Voor mij komt het wel als een verrassing', aldus de scheidend voorzitter. 'Nee, de ledenraad kan hier niets tegen doen.'

Tweedeling
Omdat één van de vijf commissarissen, Johan Cruijff, niet gehoord is in de keuze van voorzitter Steven ten Have en de overige drie bestuursleden om Van Gaal aan te stellen, is er in de club een grote tweedeling ontstaan.

Aandeelhouders
De ledenraad kan de benoeming van Van Gaal weliswaar niet blokkeren, maar wel het vertrouwen opzeggen in de RvC. De aandeelhouders maken dan uiteindelijk de eindbeslissing.

Molenaar: Johan de baas

Keje Molenaar, initiator van de huidige RvC en lid van de ledenraad, reageerde met grote verbazing op de beslissing van het Ten Have & co om vlak voor de ledenraadvergadering het nieuws over Van Gaal bekend te maken. 'Johan is de baas, dat was de afspraak. Tegen die achtergrond is dit heel vreemd', aldus Molenaar, die weet dat dit verhaal nog een staartje krijgt.

Advocaat: Geen uitgemaakte zaak
Volgens advocaat Harro Knijff is de aanstelling van Van Gaal nog geen uitgemaakte zaak. 'Artikel 15 van de statuten zegt, dat als de RvC een directeur benoemt, de verplichting bestaat om de algemene vergadering aandeelhouders kennis te geven van de voorgenomen benoeming. Dus niet alleen de ledenraad. Verder staat in artikel 27, lid 8 dat zo'n besluit alleen buiten de vergadering om kan worden genomen als alle commissarissen akkoord zijn gegaan met de wijze van besluitvorming.'

Voorwaarden

'Artikel 5 punt 2 stelt, dat de schriftelijke oproep voor de vergadering het te behandelen onderwerp bevat. Ook is het wettelijk verplicht om eerst advies in te winnen bij de ondernemingsraad. Ik ben daarom heel benieuwd in hoeverre aan al deze voorwaarden is voldaan.'

Coronel (r) spreekt de media toe gisteravond, naast hem (m) ledenraadvoorzitter Rob Been jr. Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden