NIEUWSWITTE HUIS

Coronavirus nu ook in naaste omgeving Witte Huis

Het Witte Huis begint zich zorgen te maken nu het coronavirus ook heeft toegeslagen in de onmiddellijke omgeving van president Trump en vice-president Mike Pence. Vrijdag bleek dat Katie Miller, de woordvoerder van Pence, besmet is geraakt met het virus. Een paar dagen eerder testte een militaire assistent van president Trump al positief voor het virus.

Trump eerder deze maand, tijdens een werkbezoek aan een fabriek in Arizona. De president heeft zich tot nu toe weinig bezorgd getoond om zijn eigen gezondheid. Beeld AFP
Trump eerder deze maand, tijdens een werkbezoek aan een fabriek in Arizona. De president heeft zich tot nu toe weinig bezorgd getoond om zijn eigen gezondheid.Beeld AFP

Trump zei zich weinig zorgen te maken over zijn eigen gezondheid omdat hij naar zijn zeggen maar sporadisch rechtstreeks contact had gehad met de betrokken assistent.

De zaak ligt iets anders in het geval van Katie Miller, omdat zij getrouwd is met Stephen Miller, een naaste medewerker van Trump met wie hij bijna dagelijks contact heeft. Miller, de drijvende kracht achter Trumps harde immigratiebeleid, schrijft veel van Trumps toespraken. Hij heeft ook regelmatig overleg met Trumps dochter Ivanka en haar man, Jared Kushner.

Negatief getest

Vicepresident Pence zou negatief hebben getest, nadat gebleken was dat Katie Miller besmet was geraakt. Die ontdekking leidde er toe dat Air Force Two, het vliegtuig van de vicepresident, urenlang niet kon opstijgen omdat eerst een aantal medewerkers van Pence die contact met haar hadden gehad, van boord moesten worden gehaald. Pence was op weg naar Iowa, waar hij met religieuze leiders zou overleggen over de mogelijkheid weer kerkdiensten te houden.

Aangezien Miller en zijn vrouw dagelijks in het Witte Huis zijn, wordt het personeel van de West Wing nu extra scherp gecontroleerd op symptomen van de ziekte. Trump en Pence worden inmiddels dagelijks aan een coronatest onderworpen, evenals alle medewerkers die in hun nabijheid werken.

President Trump klonk verbaasd dat Katie Miller het virus had opgelopen, omdat ze nog maar kort daarvoor negatief had getest. ‘Dit is waarom dat hele idee van die testen niet noodzakelijkerwijs zo geweldig is’, mijmerde hij. ‘De testen zijn perfect, maar dan kan er opeens iets gebeuren tussen een test die goed uitvalt en dan gebeurt er iets en opeens,’ zei Trump op een bijeenkomst met Republikeinse Congresleden.

Die opmerking leidde tot honende reacties op Twitter. Kennelijk begrijpt Trump niet helemaal dat testen nooit een garantie is geweest dat je geen corona oploopt, reageerden sommigen.

‘Niet bezorgd’

Trump maakte niet de indruk dat hij zich zorgen maakte over de ontdekking van twee coronagevallen in zijn naaste omgeving. ‘Ik ben niet bezorgd. Want weet je wat, kijk, ik krijg dingen gedaan. Ik maak me geen zorgen over dingen. Ik doe wat ik moet doen.’

Er klonk vrijdag kritiek op de weigering van Trump om een mondkapje te dragen tijdens een plechtigheid voor de 75ste verjaardag van de overwinning op Hitler-Duitsland, waar ook een aantal veteranen bij was. Trump verdedigde zich tegen de kritiek met de opmerking dat zij ‘ver weg’ stonden. ‘Bovendien stond er een harde wind in een richting dat het mij zou verbazen als de plaag hen zou hebben bereikt. Die zou mij ook hebben kunnen bereiken. Jullie waren niet bezorgd voor mij, maar alleen voor hen, maar dat is oké’, zei hij tegenover journalisten.

Lees ook hoe een eerdere uitspraak van Trump artsen en wetenschappers ernstig alarmeerde. De president vroeg zich hardop af of het coronavirus niet uitgeroeid kon worden door ontsmettingsmiddelen of sterk licht bij mensen in te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden