NieuwsCO2-uitstoot

Coronavirus is – voor nu – goed voor het klimaat

Het is erg, dat coronavirus, maar voor het klimaat lijkt het een zegen te zijn. Althans op korte termijn.

Gerard Reijn
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Volgens rekensommen van onderzoeker Lauri Myllyvirta van het Britse onderzoeksbureau CarbonBrief valt de uitstoot van CO2 in China de afgelopen twee weken maar liefst een kwart lager uit dan in voorgaande jaren: 300 miljoen ton, waar 400 miljoen ton gebruikelijk is. Dat betekent ook wereldwijd een enorme klapper: 6 procent minder uitstoot in de betreffende weken.

Volgens Myllyvirta is de productie in China in deze periode maar liefst 15 tot 40 procent lager geweest dan gebruikelijk. Zo lag het gebruik van kolen in elektriciteitscentrales eenderde lager dan in de afgelopen jaren. De olieraffinaderijen draaiden op 70 procent van hun capaciteit voordat de epidemie bekend werd; dat daalde in enkele dagen naar onder de 50 procent.

Maar CarbonBrief denkt niet dat deze uitstootdaling als gevolg van het coronavirus een blijvertje is. Waarschijnlijk is de dip in de uitstoot zo weer ingehaald. De Chinese industrie heeft in bijna alle sectoren een forse overcapaciteit, en zal, na de epidemie, dus gewoon harder gaan draaien.

Extra investeringen

Het kan zelfs nog helemaal verkeerd uitpakken voor het klimaat. Als de Chinese regering besluit dat de effecten op de groei van de economie moeten worden gecompenseerd door extra investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur, kan er eind dit jaar juist méér CO2 zijn uitgestoten als gevolg van de epidemie. Want dergelijke investeringen betekent: meer staal, meer beton, dus meer gebruik van kolen.

Niet alleen in de productie daalt de CO2-uitstoot, ook in de luchtvaart. Het aantal internationale vluchten van en naar China is met 70 tot 90 procent geannuleerd, van de binnenlandse vluchten 60 tot 70 procent. Alleen al daardoor, zo schrijft Myllyvirta, zou in de twee gemeten weken de CO2-uitstoot van de luchtvaart 11 procent lager hebben gelegen dan zonder coronavirus. Dat lijkt een uitstoot die niet op korte termijn ingehaald kan worden.

Lees ook:

Ook het Nederlandse bedrijfsleven heeft last van het gevreesde virus.

Dossier Coronavirus
Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreidt. Langzaam maar zeker komen we meer te weten over dit coronavirus. In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden