Cijfers bij het nieuws

Coronavirus in Nederland op zijn retour en een nieuwe Japanse besmettingsgolf bedreigt Spelen

De belangrijkste coronacijfers van woensdag: na het totale aantal positieve tests daalt nu ook de relatieve hoeveelheid. In Japan lopen de besmettingscijfers juist op, en Zuid-Amerika heeft de ernstige tweede golf nog niet achter de rug.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ook percentage positief getesten daalt: pandemie is op haar retour

Het percentage coronatesten met een positieve uitslag toont de laatste dagen een dalende lijn. Deze afname is een extra indicatie dat het coronavirus in Nederland op zijn retour is. Al bijna vier weken vertoont het aantal besmettingen een dalende lijn, maar dit kon nog te maken hebben met het door de meivakantie geringere aantal afgenomen testen. Doordat in de eerste weken van mei het percentage positieve uitslagen bleef stijgen, was het lastig te bepalen hoe de epidemie zich ontwikkelde. Aangezien nu zowel het aantal besmettingen daalt als het percentage positieve testen, is duidelijk dat minder mensen in Nederland besmet zijn. Het percentage positieve uitslagen is sinds vorige week gedaald van 12,5 procent naar 11,8 procent.

Nieuwe Japanse besmettingsgolf hangt als wolk boven Spelen

In Japan nemen de twijfels over de Olympische Spelen toe, nu ook het aantal besmettingen weer oploopt, vooral in Tokio en Osaka. Artsen vermoeden dat dit komt door een besmettelijker variant. De bevolking heeft ook haar bedenkingen bij de vaccinatieaanpak van de overheid. Vergeleken met de meeste welvarende landen loopt Japan achter op het gebied van vaccineren. Er zijn slechts 5,6 prikken per 100 inwoners toegediend. De overheid heeft de noodtoestand voor een groot deel van het land uitgebreid en verlengd tot 31 mei.

Zuid-Amerika blijft kampen met hoge sterfte

De hevige tweede golf in Zuid-Amerika is nog niet helemaal op zijn retour. Na weken van lichte afname in sterfte, vooral in Brazilië, is het aantal gemelde doden de afgelopen week weer iets toegenomen. In Argentinië, Colombia en Uruguay is een ommekeer nog niet in zicht.

Argentinië meldde de afgelopen week, in verhouding, twee keer zoveel besmettingen en vijftien keer zoveel doden als Nederland. Dinsdag werd een dagrecord van 745 overlijdens gemeld en het aantal besmettingen kwam voor het eerst boven de 30 duizend. In Colombia loopt de sterfte al weken op. Ziekenhuizen liggen overvol en er is nog geen duidelijk daling in de besmettingscijfers. Uruguay kent al even het hoogste sterfteniveau ter wereld. Het leek het ergste achter de rug te hebben, tot de cijfers vorige week weer begonnen op te lopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden