Nieuws

Coronavaccin splijt Amerikaanse gezinnen: wie heeft laatste woord, de ouders of het kind?

Mogen minderjarigen zich tegen het coronavirus laten inenten als hun ouders mordicus tegen zijn? Met die vraag worstelt de Amerikaanse overheid nu het vaccinatievraagstuk in het hele land tot bonje aan de keukentafel leidt.

Jonathan Witteman
Een vaccin van Pfizer wordt toegediend in de VS. Veel ouders hebben er bedenkingen bij het in laten enten van hun kinderen. Beeld AFP
Een vaccin van Pfizer wordt toegediend in de VS. Veel ouders hebben er bedenkingen bij het in laten enten van hun kinderen.Beeld AFP

The New York Times citeerde dit weekend een 17-jarige middelbare scholier uit New York die voor haar gescheiden ouders verzwijgt dat ze een coronaprik heeft gehad. Haar moeder is voorstander van vaccineren, maar haar vader, een fervent tegenstander, heeft al gedreigd haar moeder aan te klagen als hun dochter de prik krijgt. Daarom heeft het meisje ervoor gekozen de vaccinatie niet alleen te verzwijgen voor haar vader, maar ook voor haar moeder, zodat de laatste geloofwaardig kan ontkennen op de hoogte te zijn geweest mocht haar vader er ooit achter komen en naar de rechter stappen.

Amerikaanse staten zitten in de maag met de vaccinatiescepsis bij veel ouders. Het inenten van kinderen vanaf 12 jaar – zoals door de Amerikaanse overheid is goedgekeurd in het geval van het Pfizer-vaccin – is belangrijk om een zo groot mogelijke immuniteit van de Amerikaanse bevolking tegen het coronavirus te bewerkstelligen. Tegelijkertijd zijn slechts drie op de tien ouders van tieners tussen de 12 en 17 jaar van plan om hun kroost meteen in te enten, bleek onlangs uit een Amerikaanse peiling. Veel ouders maken zich zorgen over de langetermijneffecten van coronavaccins, of wachten liever af totdat scholen al dan niet een vaccinatieplicht voor hun pupillen afkondigen. Dit soms weer tot onvrede van hun kinderen.

Wie het laatste woord heeft – de ouders of het kind – hangt af van de staat waar het gezin woont. De staten New York en New Jersey willen wetgeving invoeren waarmee jongeren vanaf 14 jaar zelf mogen beslissen, terwijl Minnesota de grens al bij 12-jarigen wil leggen. In South Carolina is juist wetgeving in de maak om vaccinatie van minderjarigen alleen toe te staan als de ouders toestemming geven. Tennessee en Alabama staan op het punt om wetten te introduceren die moeten voorkomen dat scholen straks niet-ingeënte leerlingen kunnen weigeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden