Volkskrant OchtendVrijdag 8 mei

Coronatoeslag bij de kapper of een biertje van een tientje: wordt alles straks duurder? | Drie dagen mee met een uitvaartverzorger in Brabant: ‘Ik vang de klappen op’

De parkeerplaatsen van de Efteling, nu nog leeg, zullen zo snel mogelijk weer wat gevulder raken.

Terwijl u sliep

Coronatoeslag bij de kapper of een biertje van een tientje: wordt alles straks duurder?
Het consumentenvertrouwen daalde nog nooit zo snel, maar we mogen vanaf maandag steeds mondjesmaat weer wat meer gaan consumeren. Alleen: is dat nog wel te betalen? Een aantal ondernemingen is genoodzaakt de prijzen omhoog te gooien. 

Onderzoek PBL: in het debat over biomassa heeft iedereen gelijk
Biomassa heeft een essentiële rol gekregen in het klimaatbeleid. Of gebruik ervan verstandig is, staat al jaren ter discussie. Wat zegt de wetenschap hierover? Iedereen heeft een punt, concludeert het PBL.

Nu Ruttes exitstrategie er ligt, slaat de twijfel toe
Natuurlijk is er opluchting in de Kamer nu er van het kabinet langzaam meer mag. De meeste fracties vroegen immers zelf om een ‘stappenplan’ voor de exitstrategie uit de lockdown. Maar nu dat er ligt, slaat de twijfel toe.

Amerikaanse Justitie staakt vervolging Michael Flynn, ex-veiligheidsadviseur Trump
Het Amerikaanse ministerie van Justitie staakt de vervolging van Michael Flynn, ex-veiligheidsadviseur van president Donald Trump. Flynn werd beschuldigd van dubieuze contacten met Rusland in de periode na de verkiezing van Trump eind 2016.

Vandaag in het nieuws

Koningin Elizabeth spreekt vandaag, 75 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog, het Britse volk toe. Daarna klinkt ‘We’ll Meet Again’. Om 11.00 uur toont dierentuin Artis, middels een livestream, de eerste stapjes in de buitenlucht van een maandag geboren olifantje. En via de site van het Concertgebouw begint de digitale en afgeslankte versie van het Mahler-festival.

Aanraders van de redactie

Ontdaan van alle franje
Maddie van der Wijst is uitvaartverzorger in de regio Den Bosch. Het aantal uitvaarten nam er door corona sterk toe. Alles waar Van der Wijst in haar werk zo van hield, is veranderd. De Volkskrant liep drie dagen met haar mee. En toen kreeg ze het telefoontje waar ze voor vreesde.

Uitvaartverzorger Maddie van der Wijst verwijderd het plastic van de kist zodat deze gebruikt kan worden.Beeld Aurélie Geurts

De tweede coronagolf is onvermijdelijk en onverdraaglijk en misschien komt hij helemaal niet
‘De eerste golf is nog niet eens uitgerold, of de tweede komt er al aan’, schrijft Bert Wagendorp. Maar als er een tweede golf komt, waarom dan geen derde en vierde? Aan de andere kant blijft het een uitzonderlijk virus, stelt Wagendorp: ‘Misschien heeft het voor de zoveelste keer een verrassing in petto en komt er helemaal geen tweede golf.’ 

Hoe zit het nou met sporten, festivals en allerlei soorten onderwijs? Onbeantwoorde vragen op een rijtje
De komende maanden gaat Nederland langzaam weer van het slot. Veel mag weer, maar veel blijft ook nog onduidelijk.Welke vragen zijn er na de persconferentie van premier Rutte blijven hangen? 

Hoe bereidt de NS zich voor op de post-corona-drukte? Een tripje met een proeftrein vol schermen en stickers
Hoe voorkomen ov-bedrijven dat treinen veranderen in rijdende besmettingshaarden als ze weer drukker worden? Een tripje met een van de ‘anderhalvemeter-intercity’s’ waarmee de NS nu experimenteert.

Lijstjesmensen over het genot van de opsomming: ‘Lijstjes helpen om mijn hoofd leeg te maken’
Niet iedereen is een geboren lijstjesmaker. Wat ben je zonder doorzettingsvermogen en een liefde voor precisie? De Volkskrant spreekt drie lijstjesmensen over hun (licht obsessieve) roeping. Wat blijkt? Ordenen is vooral erg leuk.

Beeld Erik Smits

Wat het sluiten van de rechtspraak betekent voor de familie K.
Verslaggever Toine Heijmans videobelde met de familie K., die wacht op een antwoord van de rechter over de uithuisplaatsing van hun zoontje. Door de lockdown ligt de behandeling van rechtszaken echter stil: ‘We kunnen alleen maar afwachten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden