REPORTAGECoronateststraat Schiphol

Coronateststraat Schiphol: reizigers uit risicogebieden staan nog niet te dringen

Donderdag was op Schiphol de eerste testdag voor teruggekeerde reizigers uit risicogebieden. Het merendeel bleek de luchthaven zonder test te hebben verlaten.

Thomas Borst
Reizigers uit Aruba in de rij voor de coronateststraat op Schiphol. In het midden met blond haar Madelon van Egmond. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Reizigers uit Aruba in de rij voor de coronateststraat op Schiphol. In het midden met blond haar Madelon van Egmond.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Lijdzaam staan de uit Aruba teruggekeerde reizigers bij de teststraat in de aankomsthal op Schiphol. Een gekooide chihuahua is de enige wachtende die een kookpunt nadert. Het beestje maakt luid blaffend duidelijk zijn bewegingsvrijheid te missen. Zijn bazin laat bij de administratiebalie gehaast haar paspoort zien. Madelon van Egmond (69) ziet het tafereel lachend aan. Ze laat zich voor de tweede keer in korte tijd testen op het coronavirus. Op Aruba was ze negatief getest. ‘Ik verwacht niet dat de uitslag nu anders zal zijn’, klinkt het van achter haar mondkapje.

Het is de bedoeling dat op deze eerste testdag alle reizigers uit drie geselecteerde risicogebieden (Aruba, New York en Mexico) een coronatest ondergaan. Alleen de reizigers uit die gebieden zijn donderdag welkom voor een viruscontrole. Een zichtbaar nerveuze toerist moet afdruipen als blijkt dat hij uit Japan komt.

Gestroomlijnd

De vijftig anderen in de rij zijn snel klaar. Ze identificeren zich en lopen naar het testgedeelte, waar achter zwarte schermen een GGD-medewerker een wattenstaafje in mond en neus steekt. De hele procedure lijkt gestroomlijnd te lopen, tot blijkt dat het merendeel van de reizigers de luchthaven zonder test heeft verlaten. Velen vatten het dringende advies op als een vrijwillig verzoek dat ze kunnen negeren.

Nee, wie de gang van zaken donderdagochtend op Schiphol gadeslaat, koestert niet al te grote verwachtingen over de mogelijkheden om op basis van vrijwilligheid grip op het virus te houden.

Madelon van Egmond laat zich testen in de coronateststraat op Schiphol. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Madelon van Egmond laat zich testen in de coronateststraat op Schiphol.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Verantwoordelijkheidsgevoel

De keuze om te testen of in quarantaine te gaan, hangt af van individueel verantwoordelijkheidsgevoel. De aanmoedigingen van overheid en gezondheidsdiensten sorteren deze dag beperkt effect. Aan het begin van de middag hebben iets meer dan vijftig reizigers zich laten testen. In totaal zijn ruim 160 net gelande passagiers benaderd. Het merendeel is zonder test de taxi, auto of trein ingestapt. ‘Dat hadden we wel verwacht’, zegt een GGD-woordvoerder. ‘De meeste mensen willen na een lange reis gewoon naar huis en laten zich hopelijk later testen, maar we kunnen ze niet dwingen.’

De grote groep risicopassagiers die donderdag zonder test de deur uitloopt, is illustratief voor het machteloze gevoel dat steeds meer GGD-afdelingen bekruipt. Ook heersen er zorgen over de capaciteit. De GGD krijgt donderdag ondersteuning van defensiepersoneel om de kleine groepen reizigers te testen.

Volgens planning moeten straks vijfduizend mensen per dag getest kunnen worden. Dat aantal landt naar schatting dagelijks op Schiphol. ‘Het is een enorme organisatorische en logistieke klus om ze allemaal zo ver te krijgen een test te ondergaan’, zegt medewerker Saskia.

Hoopgevend

Toch zijn er op Schiphol ook hoopgevende tekenen. Zo valt donderdag op dat het kleine aantal aanwezige reizigers zich heel bewust gedraagt. Waar knuffels en fysiek contact aan het begin van de pandemie in de volle vertrekhal nog schering en inslag waren, worden die nu duidelijk vermeden. Het merendeel van de reizigers draagt een mondkapje en vrijwel iedereen lijkt voldoende afstand te houden.

Het zal nodig zijn om het virus te beheersen. Net als de bereidheid om vrijwillig in quarantaine te gaan. Passagier Van Egmond is in elk geval vastbesloten zichzelf de komende veertien dagen thuis te isoleren. ‘Het is niet anders, maar deze reis was het absoluut waard om mezelf twee weken af te zonderen.’

Van Egmond heeft haar dochter en kleinkinderen in Aruba bezocht en wordt opgehaald door haar zoon. ‘Eigenlijk zou ik in mei met mijn zoon en kleinzoon gaan, maar toen vonden we de situatie te gevaarlijk’, zegt ze. Zoon Lars (40), ook met mondkapje: ‘Mijn moeder is uiteindelijk drie maanden later gegaan, al ben ik met mijn zoon thuis gebleven. Vanwege mijn werk kan ik niet twee weken in quarantaine. Dus ging mijn moeder zonder ons. Ik bezoek mijn zus wel zodra er een vaccin is.’

Madelon van Egmond met haar zoon Lars in de aankomsthal op Schiphol. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Madelon van Egmond met haar zoon Lars in de aankomsthal op Schiphol.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

lees ook

Op camping Appelhof was het gezellig, misschien iets te gezellig
Jeugdcamping Appelhof op Terschelling sluit eerder nadat gasten, nu weer thuis, het coronavirus bleken mee te dragen. De camping deed weinig fout, vindt de burgemeester. Jongeren nemen geen verantwoordelijkheid, zegt de campinghouder. Anderhalve meter afstand houden was niet mogelijk, zeggen de jongeren.

Waarom Kroatië wel, maar Spanje niet? – en andere vragen over de gebieden met een ‘quarantaineplicht’
Reizigers uit risicogebieden worden dringend verzocht veertien dagen in thuisquarantaine te blijven. Die risicogebieden krijgen de ‘oranje status’. Zo werd Malta woensdag nog aan dat lijstje toegevoegd. Maar waarom dan? En waarom een land als Luxemburg niet?

Veiligheidsregio’s hebben grote twijfels bij uitvoerbaarheid quarantaineplicht
Veiligheidsregio’s onderschrijven de noodzaak van de quarantaineplicht, maar vragen zich sterk af of ze genoeg middelen hebben om deze maatregel te kunnen handhaven. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

Corona wereldwijd – cijfers over het coronavirus in alle landen op een rij
Alle landen in de wereld publiceren dagelijks cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar in elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. De statistieken op een rij.

119 besmettingen in één Rotterdams stadsdeel, Amsterdam overweegt openbaren wijkcijfers
Hoewel GGD’s clusters van coronabesmettingen tot in detail in kaart proberen te brengen, is informatie op stadsdeelniveau voor burgers vaak niet beschikbaar. Rotterdam bracht hier verandering in. ‘We kregen direct minder vragen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden