NieuwsCoronatests
Coronatestnummer kampt met kinderziektes, maar GGD’s kunnen de drukte goed aan
Technische problemen, veel meer bellers dan verwacht en te lange telefoongesprekken: de start van het landelijke nummer voor het aanvragen van coronatests per 1 juni is niet vlekkeloos verlopen. Daardoor zijn er tot nog toe minder afspraken gemaakt voor coronatests dan mogelijk was geweest, bij elkaar 16 duizend.
‘Een overweldigend aantal’, noemt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid de 323 duizend bellers van de eerste dag. Omdat veel bellers er niet doorheen kwamen, stelden sommige GGD’s ook hun eigen nummer open voor de testaanvragen.
Maandagochtend, bij de bekendmaking van het nummer 0800-1202, konden veel medewerkers niet inloggen in de systemen. Of ze konden geen afspraken inboeken. ‘Tot 14 uur die eerste dag zijn daardoor weinig afspraken gemaakt, een halve dag is verloren gegaan’, zegt een woordvoerder van GGD GHOR, de koepel van 25 GGD’s.
Dinsdag toen de technische problemen al deels waren verholpen, werden 11 duizend afspraken gemaakt, twee keer zo veel als de dag ervoor. Een kwart van de telefoontjes ging over iets anders dan een testafspraak. Ook bleken de gesprekken twee keer zo lang te duren als vooraf was bedacht: gemiddeld tien minuten. De verwachting is, zegt de woordvoerder, dat door meer routine de gemiddelde gespreksduur zal afnemen. En dat minder bellers nog op een antwoordapparaat zullen stuiten met de boodschap het later nog eens te proberen. Woensdagmiddag was er voor het eerst geen wachtrij voor de bellers.
Nieuw beleid
De komst van het coronatestnummer markeert het nieuwe beleid. Iedereen met milde gezondheidsklachten, als koorts of hoesten, kan zich nu melden voor een test. Degenen die besmet blijken, moeten twee weken thuisblijven. Daarbij traceren de GGD’s hun nauwe contacten. Zo moeten potentiële besmettingshaarden in de kiem worden gesmoord.
Tot nu toe zijn sinds 1 juni er 9.500 tests afgenomen. In minder dan 1 procent van de gevallen is sprake van een coronabesmetting. ‘Dit is heel erg laag’, zegt Christian Hoebe, hoofd infectieziekten bij de GGD Zuid-Limburg en hoogleraar infectieziektenbestrijding. ‘Vooraf was rekening gehouden met minimaal 2 procent positieve testuitslagen. Pas over een week of twee, drie, zullen we de mogelijke effecten zien van de versoepeling van de maatregelen. De horeca en de middelbare scholen zijn weer open, en mensen zullen bijvoorbeeld ook weer vaker naar het buitenland gaan.’
De GGD Zuid-Limburg kan de toegenomen vraag naar tests nog prima aan, zegt Hoebe. Ook andere GGD’s beklemtonen dat zij meer dan genoeg capaciteit hebben. Gezamenlijk kunnen de GGD’s dagelijks 30 duizend tests uitvoeren op tachtig daarvoor ingerichte locaties.
Wel vormde zich in sommige teststraten deze week zo nu en dan een wachtrij van auto’s. ‘We hebben nog geen moment gedacht: dit redden we niet’, zegt een woordvoerder van de GGD Gelderland-Zuid. ‘Het is druk, maar we hebben de situatie onder controle’, zegt de GGD Regio Utrecht. ‘Duidelijk is dat veel mensen behoefte hebben aan een test.’
Contactonderzoeken
Epidemioloog Arnold Bosman, die de GGD’s kritisch volgt, hoopt dat het snel lukt de kinderziektes bij het coronatestnummer te verhelpen. Dat er maximaal wordt getest en er contactonderzoeken plaatsvinden bij besmette personen, is volgens hem cruciaal om het aantal coronabesmettingen op het huidige lage peil te houden. ‘We zijn rijkelijk laat begonnen met dit beleid dat in Duitsland al zijn vruchten heeft afgeworpen. Dan moet het nu dan ook echt goed van de grond komen.’
Iedereen met coronaklachten kan bellen voor een test: 0800-1202
Vanaf maandag 1 juni kan iedereen met klachten die mogelijk duiden op corona, zoals koorts, hoesten of keelpijn, bellen voor een test bij de GGD.
Wat weet jij van de nieuwe lockdownregels?
Met Pinksteren kwam Nederland weer een beetje verder tot leven. Maar het regeldoolhof van de anderhalvemetersamenleving blijft even ondoorgrondelijk. We leggen je een aantal situaties voor. Zou jij een boete krijgen? Doe de test.